Ga eens op zoek naar de vele verschillende planten in onze gemeente, die er van nature voorkomen. Je hoeft alleen maar te kijken in de bermen langs de wegen, in de bossen, aan de akkerranden en zelfs tussen de straat- en stoepstenen. Elke plant is interessant; onkruid is maar een verzonnen woord. Als jij je er een beetje in verdiept, dan gaan die Beekse planten nóg meer leven.
door Kees van Kemenade
Natuur vind je natuurlijk niet alleen in de natuurgebieden, waar Hilvarenbeek zo rijk aan is. Als je de neus buiten de deur steekt kom je al een grote variatie aan planten tegen. Op onverwachte plekken vaak, zoals op een aan de kerkenmuurtjes rondom de St. Petrus. Tientallen meters oude muur, afgedekt met ezelsruggen, zoals een metselaar deze metselwijze noemt.
Mensen die van netjes houden zouden het verweerde metselwerk het liefste ‘reinigen’, maar dan maak je wel een interessante biotoop stuk. Eentje waar de muurvaren zich thuis voelt. Oude muren zijn namelijk gemetseld met kalkcement en niet met de huidige keiharde specie. Daar dringt nooit meer een worteltje in door om mineralen te onttrekken aan stenen en cement.
De blaadjes van de altijd groenblijvend muurvaren hebben de vorm van een waaier met kleine tandjes aan het einde. Groenblijvend stelt wel de nodige eisen; als je eraan voelt dan merk je het meteen aan de leerachtige structuur. Zou de vorst lang en streng zijn, dan kunnen de muurvarens wel het loodje leggen. De voortplanting van de plant vindt plaats door sporen, die groeien onder het blad van de muurvaren. Dus als er af een toe een steen losraakt van onze kerkenmuurtjes, dan geen moderne cement gebruiken om hem weer vast te zetten, maar ouderwetse kalkcement.