Eerst isoleren en dan… het Energiehuis Hilvarenbeek organiseerde op dinsdag 19 maart een boeiend Energiecafé in CC Elckerlyc, waarbij diverse sprekers het publiek meenamen op een reis door de wereld van duurzaamheid en energietransitie. Het café bood voor de ca. 90 bezoekers een platform voor discussie, kennisdeling en inspiratie.

door Energiehuis Hilvarenbeek

Remco Kuipéri, directeur Coöperatieve Rabobank Hart van Brabant, opende het evenement met een enthousiaste oproep tot actie. “We hebben met elkaar best wel een klus te klaren”, benadrukte hij, verwijzend naar de uitdagingen op weg naar een duurzamere toekomst. Wijsheid kun je delen en daarmee ook anderen inspireren om te zorgen dat we de wereld weer wat beter en schoner gaan achterlaten.

Verhelderend overzicht

Vooraanstaande experts uit verschillende sectoren gaven deze avond waardevolle en praktische adviezen.

Gerard de Mol, adviseur klimaat en energie bij het Rijksvastgoedbedrijf, opende het evenement met een presentatie over de diverse warmtepompen en het belang van de Trias Energetica als leidraad voor verduurzaming. Hij benadrukte het cruciale belang van een goede isolatie en een doordacht afgiftesysteem als essentiële stappen naar een duurzamere toekomst. Hij wees op het belang van het isoleren van woningen en het installeren van vloerverwarming bij het gebruik van warmtepompen. Bovendien herinnerde hij het publiek eraan dat vanaf 2026 het verplicht zal zijn om een hybride warmtepomp aan te schaffen wanneer de ketel het begeeft.

Ralf Klop, directeur van Groene Groei, vervolgde met een presentatie over het toenemende belang van het energielabel voor woningen. “Het energielabel is tegenwoordig cruciaal, niet alleen bij de verkoop van een woning, maar ook bij het verkrijgen van financiering”, benadrukte Klop. Hij wees erop dat banken een hogere hypotheek verstrekken aan huiseigenaren met een hoger energielabel. De Rabobank biedt zelfs een coöperatief isolatiebudget van € 1000,- aan hypotheek klanten met een F- of G-label, inclusief gratis advies/label en financiële ondersteuning bij het uitvoeren van geadviseerde maatregelen.

Wim Lemmens, coördinator van het Energiehuis Hilvarenbeek, sloot de reeks presentaties af met een uitleg over de rol van het Energiehuis. Drie jaar geleden is het Energiehuis opgericht in samenwerking met de gemeente en met Energiecoöperatie Hilverstroom. In deze drie jaren hebben ze 400 woningen bezocht en een stappenplan verduurzamingsadvies afgegeven. De komende jaren zijn er extra mogelijkheden voor woningen met een laag label. Hij moedigde aan om het Energiehuis te bezoeken als er vragen zijn. Samen met de 10 energiecoaches kan er voor elke woning/bewoner een stappenplan worden gemaakt\.

De bijeenkomst bood een verhelderend overzicht van belangrijke stappen en initiatieven, waarbij de focus lag op praktische adviezen en ondersteuning voor huiseigenaren.

Remco Kuipéri sloot de avond af en bedankte de sprekers en het organiserend comité. De avond bood niet alleen een inspirerend overzicht van de nieuwste ontwikkelingen, maar ook een praktische gids voor actie. Met een schat aan waardevolle inzichten en adviezen hebben de sprekers het pad geëffend voor een toekomst waarin duurzaamheid en energie-efficiëntie hand in hand gaan.

Energiehuis Hilvarenbeek

U kunt gewoon binnenlopen op Vrijhof 11 in Hilvarenbeek. Openingstijden: vrijdag 13.00-16.00 uur, zaterdag 10.00-13.00 uur.

Ook bereikbaar via tel: 013-2340555, e-mail: info@energiehuis-hilvarenbeek.nl of bezoek de website.

www.energiehuis-hilvarenbeek.nl