Verslaving is een slopende aandoening waarbij iemand niet meer bij machte is om te stoppen met gebruiken of destructief gedrag. Niet alleen degene met de verslaving maar ook de gezinnen, families en relaties van de verslaafde gaan kapot aan de verslaving. Tijdens deze lezing vertelt René van Collem over zijn eigen ervaringen. Wat verslaving is en waar de oplossing voor herstel ligt. Hij hoopt met zijn lezing anderen moed en hoop te geven.

Het is enorm moeilijk om als familielid, partner en professioneel ondersteuner de juiste manier van handelen te vinden als je dierbare een psychische kwetsbaarheid heeft en een verslavingsprobleem. Door de liefde die je voelt is het nemen van de nodige beslissingen en het aangeven van gezonde grenzen uiterst lastig.

Wist je dat slechts 4% van alle mensen met een verslaving ooit hulp zoekt? Zéér verdrietig, want dit gegeven heeft een enorme maatschappelijke impact en onnoemlijk véél persoonlijk leed en ook zéker niet op de laatste plaats voor de familie van iemand met een verslaving.

Het blijkt dat het gemiddeld wel 10 jaar duurt voordat voordat de familie hulp zoekt. Niet alleen degene met de verslaving, maar ook de gezinnen, families en relaties gaan kapot aan een verslaving! Voor families van iemand met een verslaving is er nauwelijks hulp. En dat is een gemiste kans omdat verslaving een familieziekte is. Het zijn juist de ouders, partners en familieleden die ongevraagd onderdeel worden van het probleem en vanuit de beste en liefdevolle bedoelingen vaak ook het probleem mede in stand houden. Want het blijft enorm lastig om grenzen te stellen naar degene waarvan zij houden.

René vertelt...

”In de afgelopen jaren jaar heb ik het verdriet, de frustratie en machteloosheid van heel dichtbij meegemaakt in mijn werk.

Sinds 2014 werk ik als familie counselor, zowel privé als in de GGZ bij de Yes We Can Clinics en zie ik families en partners enorm worstelen met dit probleem. Ik heb zelf een dertigjarige verslaving achter de rug waarvan ik clean en in herstel ben sinds 2010. Ik weet als geen ander hoe moeilijk het is maar wel mogelijk en de grote rol die de naasten daarin spelen. Ik heb bij mijn vrouw en mijn moeder gezien hoe kwetsbaar ze waren ten tijde van mijn verslaving. Echter misbruikte ik dat door hen te manipuleren zodat ik mijn verslaving kon laten doorgaan.”

In zijn lezing gaat hij uiteenzetten wat verslaving eigenlijk is en hoe je als naaste maar ook als hulpverlener hiermee om kan gaan.

Wie is René van Collem?

René van Collem (62), geboren in Amsterdam, is de zoon van filmrecensent Simon van Collem. Als professioneel drummer speelde hij o.a. bij de Nederlandse band ‘Doe Maar’. Tegenwoordig geeft hij lezingen als ervaringsdeskundige over verslaving en coacht hij anderen met verslavingsproblemen. René is ook werkzaam als familie counselor bij Yes We Can clinics in Hilvarenbeek.

Het doel van zijn lezingen is om anderen te inspireren, te motiveren, hoop te geven en te laten zien dat het mogelijk is elke verslaving en persoonlijke crisis te overwinnen.

Aanmelden

Wil jij naar deze gratis thema-avond over verslaving? Meld je dan vóór vrijdag 5 april aan door een mail te sturen naar Ria van Son, rvanson@ribwbrabant.nl, of door een app te sturen naar 06-40597878 met je naam en mailadres.

Praktische info

Lezing ‘Van verslaving naar vrijheid’

Datum: dinsdag 9 april

Tijd: van 19.00-21.30 uur

Locatie: CC Elckerlyc, Achter ’t Raadhuis 2, Hilvarenbeek