Ga eens op zoek naar de vele verschillende planten in onze gemeente, die er van nature voorkomen. Je hoeft alleen maar te kijken in de bermen langs de wegen, in de bossen, aan de akkerranden en zelfs tussen de straat- en stoepstenen. Elke plant is interessant; onkruid is maar een verzonnen woord. Als jij je er een beetje in verdiept, dan gaan die Beekse planten nóg meer leven. Soms stuit je daarbij op ongelooflijke verhalen.
door Kees van Kemenade
In de brede, zonnige, berm langs de Provincialeweg N269, nabij de Voort, schieten kleurloze stengels omhoog. Dat kan alleen maar heermoes zijn. Bovenin zitten aren met sporen die door de wind worden verspreid. Als dat gebeurd is, dan sterven ze af en komt de tweede verschijningsvorm van heermoes tevoorschijn. Hoge groene stengels met geledingen, in de vorm van kransen, van dunne groene bladeren. Zou je die plukken en omkeren, dan lijkt het net of je een paardenstaart in je hand hebt, vandaar de bijnaam.
Bloemetjes krijgt heermoes nooit, dan doen alleen maar ‘moderne’ planten. Heermoes is namelijk een overblijfsel uit de tijd dat hier dinosaurussen rondliepen, dus zo’n 100 miljoen jaar geleden. Die familieleden van deze huidige plant waren zo groot als bomen en vormden als ze afstierven de steenkoollagen die wij eeuwenlang afgroeven om energie op te wekken. Deze plant is dus een echte overlever. Hij is dan ook ongelooflijk taai met wortelstokken die meters diep de grond ingaan en daar alle mineralen opzuigen die hij kan gebruiken. Elke grond kan hij aan, ook al is die ingeklonken door zware voertuigen. Boeren zien hem als een lastig akkeronkruid, maar je kunt een plant natuurlijk ook waarderen om zijn bijzondere verschijning. Zo’n wonderlijke stengel in het voorjaar bijvoorbeeld.