Donderdag 11 april zijn in heel Nederland zo’n 5.000 Voedselbanken voor Bijen geopend. Met de actie ‘Voer de Bij Bij’ willen ze de bijen een handje helpen.

Wederom slecht nieuws voor bijen. De helft van de Nederlandse tuinen blijft betegeld of bedekt met kunstgras of beton, wat rampzalig is voor de biodiversiteit in ons land en onze voedselvoorziening. Uit onderzoek blijkt dat de afname van insecten zo’n 75% is.

The Pollinators maakt zich samen met heel Nederland al jaren sterk voor het behoud van deze essentiële bestuivers. "De vroegere lentes in combinatie met de betegelde Nederlandse tuinen zijn een bedreiging voor de wilde bijensoorten. Om deze belangrijke insecten een overlevingskans te geven zijn inheemse bloemen en planten in de tuin steeds belangrijker. Door ervoor te zorgen dat er in jouw tuin een bloemenperk staat, draag je direct bij aan meer biodiversiteit. Naast prachtig dus ook direct heel impactvol”, aldus Nils van Rooijen, Plantenecoloog, Wageningen Universiteit en Research.

Voedselbanken

Een recordaantal van bijna 5.000 Voedselbanken voor Bijen opende 11 april haar deuren om zo’n 140.000 gratis voedselpakketten - zakjes inheems bloemzaad - uit te delen. De voedselbanken zijn te vinden op:

www.voerdebijbij.nl

Via een digitale kaart kun je daar een afspraak maken om je eigen gratis voedselpakket voor de bij op te halen.

Zaai je mee?

In het vroege voorjaar is het tegenwoordig steeds eerder warm en dat is slecht nieuws, want boven de 15 graden worden de insecten wakker en gaan bijen en hommels vliegen. Doordat er dan onvoldoende voedsel is door de vele betegelde tuinen, raken ze uitgeput en gaan ze vaak dood. Middels de actie ‘Voer de Bij Bij’ en de bloemen die daaruit ontstaan hopen The Pollinators de ‘nectardichtheid’ in onze buurten en straten omhoog te brengen. De Voedselbanken voor Bijen delen gratis zakjes inheems bloemzaad uit. Deze zaadjes bevatten miljoenen bloemen vol stuifmeel en nectar, waarmee we het leefgebied van wilde bijen en vlinders vergroten. Haal tussen 11 en 22 april een zakje bloemzaad op bij een 'Voedselbank voor Bijen' in de buurt, te vinden op de online kaart op de website.

De oproep is om de zakjes te bewaren tot Nationale Zaaidag 22 april, en de zaadjes dan pas, samen mt de rest van Nederland, te zaaien.

We doen het samen

De moraal van het verhaal is simpel: we kunnen niet zonder de bloemen en de bijtjes. Daarom streven The Pollinators naar een gezonde leefomgeving voor bestuivende insecten. Dit doen ze niet alleen, maar samen met heel Nederland en de Nationale Zaaicoalitie, bestaande uit een gevarieerde groep partners bestaande uit bedrijven, gemeenten en maatschappelijke organisaties.

Temidden van toenemende polarisatie en verdeeldheid in onze samenleving, vormt de gezamenlijke inspanning om het leefgebied van wilde bijen uit te breiden een krachtig voorbeeld van hoe mensen met elkaar kunnen verbinden, zelfs in deze uitdagende tijden. Tom van de Beek, oprichter van The Pollinators:

“Het is echt fantastisch om te zien dat onze impact er elk jaar weer groter is en meer mensen zich aansluiten bij onze community om zich in te zetten voor biodiversiteit. Deze ‘Voer de Bij Bij'-actie heeft niet alleen een ecologische impact, maar ook een groot sociaal aspect. We doen dit echt samen; van de mensen die hun huis openstellen als Voedselbank tot de kinderen die de zaadjes planten, en de partners van de Nationale Zaaicoalitie die zich inzetten voor biodiversiteit."

Wist je dit al over de bijzondere wilde bij:

• De meeste bijen zijn solitair; jazeker een groot deel van de bijen leeft alleen en laat zich niet commanderen door een koningin.

• Driekwart van de wilde bijen nestelt zich ondergronds; alle takjes en blaadjes wegharken uit je tuin? Liever niet want hier kunnen de wilde bijen een gezin onder stichten.

• 80% van de planten wordt bestoven door bijen; en nee, de alom bekende honingbij is daarin zeker niet de kartrekker.

• Één dag staat gelijk aan twee jaar voor een bij; dit komt doordat ze vaak maar enkele weken leven. Geen tijd te verliezen dus, Voer de Bij Bij!

Over The Pollinators

Stichting The Pollinators zet zich sinds 2016 in voor het welzijn van bestuivende insecten en het bevorderen van de biodiversiteit. Ze werken samen met vele verschillende organisaties en bedrijven aan het verwezenlijken van hun missie: het creëren van een gezonde leefomgeving voor bestuivende insecten. Door het opzetten van aanstekelijke campagnes (Voer de Bij Bij en Treevember) en activiteiten werken The Pollinators aan een brede beweging van burgers, boeren en bedrijven. Ze mobiliseren, activeren en organiseren en geloven dat natuur, biodiversiteit en voedselproductie hand in hand gaan. De stichting is aangesloten bij de Nationale Bijenstrategie en het Deltaplan Biodiversiteit en is een officiële 1% For The Planet partner.