Een huisarts-assistente werd gebeld door mevrouw Putjes. “Ik herkende haar telefoonnummer. Ze sprak zo verward! Alsof ze dronken was. Ik kon haar nauwelijks verstaan. En op de achtergrond hoorde ik meneer Putjes die steeds riep: ‘kom maar, kom maar’. Ik snapte er niks van en heb geprobeerd mevrouw Putjes te kalmeren, maar ze bleef onverstaanbaar praten.“

“Ik denk dat je er naartoe moet gaan”, zei de huisarts-assistente tegen de huisarts.

De huisarts weet dat als de assistente zoiets zegt, ze echt zo snel mogelijk in actie moet komen. Ze pakt haar dokterstas en rijdt naar het adres van mevrouw Putjes.Daar aankomen staat meneer Putjes in de deuropening. Hij ziet er verward uit. Zijn haren zitten door de war, zijn jas heeft hij half aan en ondanks de regen staat hij daar in de deuropening, met zijn sloffen aan en een verwilderde blik in zijn ogen. Hij gebaart met zijn armen. Meneer Putjes heeft dementie, maar gelukkig herkent hij de huisarts.

Binnengekomen ziet de huisarts mevrouw Putjes half op de stoel liggen met de telefoon nog in haar hand. Ze slaat haar ogen open en dankbaarheid is in haar gezicht te lezen, maar ook paniek. De huisarts ziet al snel dat er sprake is van een halfzijdige verlamming: mevrouw spreekt wartaal, kan haar arm niet meer bewegen en haar gezicht is vervormd. Dit is alarm!

Preventieve maatregelen

Zo’n situatie zou u als mantelzorger van iemand met dementie ook kunnen meemaken. Als jou iets overkomt en je hebt hulp nodig, maar je partner snapt niet dat er actie moet worden ondernomen is dat heel vervelend en moeilijk op te lossen. Ook alleenstaanden kan iets dergelijks overkomen. Enerzijds is dit gewoon domme pech, anderzijds kun je, zeker als je op leeftijd bent, ook preventieve maatregelen nemen.

Spreek bijvoorbeeld met de buren af dat je altijd voor een bepaald tijdstip je gordijnen open doet. Sowieso is contact met buren erg belangrijk. Controle houden kan eveneens in een BuurtApp. Zo kan een oudere buurtgenoot appen als hij of zij wakker wordt. Als dat niet gebeurt, weet men dat er iets niet in orde is.

Meer technisch is persoonlijke alarmering, wat via o.a. Thebe aangevraagd kan worden. In noodgevallen kan dan de noodknop gebruikt kan worden. Dat is handig en geeft veel geruststelling.

Een andere methode is een zogenaamde ‘leefpatroonmonitor’, die registreert of er afwijkende gedragingen zijn in iemands normale beweegpatroon, die worden opgemerkt en waarop actie ondernomen kan worden. Ook hiervoor kunt u terecht bij de Thebe thuiszorgwinkel en vervolgens bij de thuiszorgorganisatie van uw keuze.

Voorspoedig herstel

Mevrouw Putjes was op tijd in het ziekenhuis en herstelde geheel en voorspoedig. Haar man werd door hun dochter opgevangen en kon gelukkig weer snel naar huis, maar ze hebben wel de nodige maatregelen genomen, zoals het aanschaffen van persoonlijke alarmering, die naar tevredenheid werkt. Nu is er immers snel contact met de wijkverpleegkundige, indien nodig. Bovendien is het contact met de buren intensiever geworden.

Volg gratis de online training ‘goed omgaan met dementie’ op samendementievriendelijk.nl/trainingen en word ook dementievriendelijk.