Ga eens op zoek naar de vele verschillende planten in onze gemeente, die er van nature voorkomen. Je hoeft alleen maar te kijken in de bermen langs de wegen, in de bossen, aan de akkerranden en zelfs tussen de straat- en stoepstenen. Elke plant is interessant; onkruid is maar een verzonnen woord. Als jij je er een beetje in verdiept, dan gaan die Beekse planten nóg meer leven. Zeker nu in het voorjaar ineens van alles opkomt.
door Kees van Kemenade
Paardenbloemen groeien echt overal, dus ook in de berm van de van de Esbeekseweg onder Baarschot. Maar zijn algemeenheid maakt hem niet minder interessant. Eigenlijk is iedere paardenbloem eigenlijk een heleboel bloemetjes. Dat kun je zien als hij is uitgebloeid en er minuscule zaadjes verschijnen met een parapluutje daaraan. Je mag van mij aan het tellen slaan, maar het zijn er heel veel. “Als jij ze er in één keer allemaal af kunt blazen, dan word je 100 jaar!” Dat placht mijn vader te zeggen. Meestal lukte het niet, maar soms wel. Of die profetie dan geldt, moet ik maar afwachten.
Wij spraken indertijd altijd over ganzentongen en niet over paardenbloemen. Je kunt een paard best van de bladeren, die in een rozet op de bodem liggen, geven; het is goed voedsel, ook voor de mens. Pluk wat jonge frisse bladeren en doe ze door een salade. Vertrouw je het niet, kauw eerst op zo’n blad. Smaakt als rucola, nietwaar? Knak ook maar eens een bloemstengel, dan zie je het bittere melksap tevoorschijn komen. Zo zorgt de plant dat dit belangrijke deel van hem niet door grazers wordt opgegeten. Wel een reden voor de akkerbouwers om naar de herbiciden te grijpen; een koe wil liever smakelijk en enkel gras.
De penwortel van deze plant gaat diep de bodem in, om daar de mineralen op te nemen die hij nodig heeft voor de groei. Dat is eigenlijk heel goed voor het land, want als de plant afsterft komen die mineralen weer vrij aan de oppervlakte. Liefhebbers van een mooi gazon kunnen hem ook wel schieten, zeker als de bladrozetten en de bloemen opduiken. Jammer eigenlijk, want de insecten zijn er dol op.
De paardenbloem bloeit meerdere keren in het seizoen. De bloemen hebben daarbij een interessante eigenschap. Ze kunnen zich sluiten als het regent, of zelfs als de dreiging van een bui er aan komt. Een beetje bewondering verdient deze goudgele bloem dus echt wel.