Zijn komst was al voorzien: de Aziatische hoornaar rammelt aan de poorten van ons land. Deze grote exotische wespensoort is een bedreiging voor onze insectenwereld, die het toch al niet gemakkelijk heeft. Het B-team staat klaar om de opmars te ontmoedigen en deze periode (februari t/m mei) is de tijd om de Aziatische Hoornaar (AH) het meest effectief te bestrijden. Jij kunt meedoen, ga a.s. dinsdag 7 mei naar de infoavond bij Buitenhof, Esbeekseweg 6 in Hilvarenbeek. Aanvang 20.00 uur.

Hoe zit het allemaal precies?

Bijenkiller

We weten intussen wel hoezeer alles in de natuur met elkaar samenhangt en dat de veerkracht van het natuurlijk systeem onder druk staat. Waar schakels uitvallen wordt het geheel kwetsbaarder en komt een verstoring harder aan. Tegenover mensen is de AH in principe niet agressief, maar hij is een killer voor bijen, hommels, libellen en andere insecten. Hoe kunnen we deze nieuwe bedreiging een halt toe roepen?

Vruchtbaarheid gewassen

Ton Smolders van imkersbond St. Ambrosius Goirle/Hilvarenbeek, verzorgt al jarenlang de bijenkasten in de boomgaard aan de Veldhoven. Net als de meeste landbouwgewassen is ook de bevruchting van fruitbomen in sterke mate afhankelijk van bezoek door bijen. Dat geldt ook voor de oogst van D’n Boogerd. Zowel solitaire bijen als honingbijen zorgen voor een intensieve bevruchting waardoor de vruchten zich mooi kunnen ontwikkelen. De bijen in D’n Boogerd kwamen deze winter al slecht door. Een nieuwe bedreiging kunnen ze er niet bij hebben.

Aanvalsplan

Op internet is al veel te vinden over onderzoek en methodiek voor de bestrijding van de AH. B-team Hilvarenbeek, Erven Plus, VNMH en Imkersbond Hilvarenbeek sloegen de handen ineen om de komst van deze invasieve soort voor te bereiden. Ton Smolders ging met een groepje imkers aan het werk om lokdozen te maken. Een werktekening, diverse materialen, knippen, zagen, plakken, monteren…zo brachten ze een voorraadje van 50 lokdozen tot stand om de gevreesde zwarte wesp mee af te vangen. Elke gevangen hoornaar in deze periode voorkomt een hele kolonie verderop in het jaar.

Herkennen Aziatische Hoornaar

Ton besloot de snoeiploeg van D’n Boogerd bijeen te roepen. Hadden we net begrepen dat de Europese Hoornaar niet schadelijk is, nu blijkt deze Aziatische nieuweling dus wel degelijk een bedreiging te zijn voor de biodiversiteit en de voedselvoorziening. Ton bracht plaatjes mee om de verschillen te kunnen herkennen. Hoornaars zijn altijd groter dan een 1 euro muntstuk. De zachtzinnige Europese variant heeft het uiterlijk van een grote (4cm) grof gebouwde limonadewesp met roodbruine delen aan de kop en het borststuk en een overwegend geel achterlijf. Bij de Aziatische hoornaar zijn de kop en het borststuk zwart en het achterlijf is zwart met 1 gele band. Kenmerkend zijn de gele ‘laarsjes’ aan zijn poten. Bovendien is de AH slanker en net wat kleiner (3,5cm).

X

***HIER INVOEGEN ---- 2X FOTO***

X

Een lokdoos, ook in jouw tuin?

De snoeiploeg was direct overtuigd van de noodzaak om mee te helpen met een lokdoos in hun tuin. Doe jij ook mee? Het principe is eenvoudig. Met een lokstof vang je insecten in een lokdoos, die je liefst bij een bloeiende plant plaatst. Dagelijks laat je alle gevangen insecten weer los, behalve wanneer je een AH herkent. Dan volg je het actieprotocol:

1. Maak een foto van de AH en plaats deze op https://waarneming.nl/go/vesppa-velutina

2. Zet je lokdoos met inhooud in de koelkast, zodat de insecten onderkoeld raken.

3. Na vierentwintig uren kun je de versufte hoornaar vanuit de lokdoos overbrengen in een klein doosje dat je in de vriezer plaatst. Dat bezorgt de AH een milde dood.

4. De overige insecten laat je buiten weer los

5. De lokdoos kun je verder gewoon nog gebruiken

6. Later in het seizoen volgt een andere werkwijze, daarover later

Waarnemingsnetwerk

Alle 50 lokdozen moeten een plaatsje krijgen in Hilvarenbeek. Na de werving in D’n Boogerd heeft Ton nog 25 vallen over. Om jou ook een kans te geven om mee te doen organiseert hij met het B-team een info-avond op dinsdagavond 7 mei, om 20.00u, Buitenhof Hilvarenbeek, Esbeekseweg 6 te Hilvarenbeek. In een half uurtje ben je volledig geinstrueerd.

Meer info: https://waarneming.nl/go/vespa-velutina/ of 0625114813