Ga eens op zoek naar de vele verschillende planten in onze gemeente, die er van nature voorkomen. Je hoeft alleen maar te kijken in de bermen langs de wegen, in de bossen, aan de akkerranden en zelfs tussen de straat- en stoepstenen. Elke plant is interessant; onkruid is maar een verzonnen woord. Als jij je er een beetje in verdiept, dan gaan die Beekse planten nóg meer leven. Zeker als in het voortschrijdende voorjaar de natuur zich verder ontvouwt.

door Kees van Kemenade

Wat een wonderlijke naam: look-zonder-look. Als je zo’n plant ziet bloeien, moet je eens met duim en wijsvinger over het blad wrijven…. Ja, hoor, een typische knoflook geur, of lucht, als je niet zo van knoflook houdt. Maar look-zonder-look is geen familie van bieslook, daslook of de ui. Hij is gewoon van de familie van de kruisbloemigen, met fraaie witte bloempjes. Van april tot juni kun je ze zien bloeien, zoals hier aan de bosrand van het landgoed Gorp en Roovert. Loofbossen, daar houden ze van, met voedselrijke grond. Als dat er is, dan kunnen ze wel tot een meter hoog groeien. Herkennen kun je ze ook aan de getande bladeren, die wel wat op die van de brandnetel lijken. Of aan de bloemetjes, maar de geur geeft de doorslag. Zoals veel van onze kruiden werd look-zonder-look ook medicinaal gebruikt. Ieder dorp had wel een kruidenvrouw die de kennis van moeder op dochter doorgaf. Voor iedere kwaal of ongemak was er wel een kruid. Maar soms… was er geen kruid tegen gewassen. (wassen betekent hier groeien)

Onze vlinders hebben in de fase dat ze rups zijn waardplanten nodig, die van de bladeren smikkelen. Het oranjetipje en de witjes kunnen maar moeilijk zonder Look-zonder-look. Voor ons een onopvallende tweejarige plant, maar voor hen van levensbelang.