Als u ooit aan Yoga of Tai Chi hebt gedaan (of nog doet), hebt u weleens gehoord van de begrippen Yin en Yang. Vaak wordt het (ten onrechte verward met vrouwelijk (Yin) en mannelijk (Yang). Dat is niet geheel juist. Het gaat meer om de begrippen zacht (Yin) en hard (Yang). Het Yin en Yang principe is ontstaan, zo’n 3.000 jaar geleden, in China. De Chinezen waren toen al bezig met het universum. Dat was voor hen nog niet te begrijpen en ze noemden het TAO (alles wat niet te vatten of te begrijpen is). Wel begrepen ze dat alles met elkaar samenhangt. Daaruit ontstond de Yin/Yang filosofie.
Goed kan niet zonder kwaad en omgekeerd. Iets vinden we lang, omdat we weten dat er ook een kortere versie bestaat. Vrouwelijk noemen we dan Yin, maar heeft ook een mannelijke component; en zo is het ook met Yang. Het symbool voor Yin en Yang kennen we allemaal wel; de twee tegengestelde apostrofen. In het Yin deel zit een witte punt hetgeen het mannelijke (hard) symboliseert en in het Yang deel zit een zwarte punt, hetgeen de vrouwelijke kant (zacht) symboliseert. En de gehele vorm is rond; het universum symboliserend.
Een vrouw heeft voornamelijk een zachte kant, maar ook een harde kant. Een man heeft voornamelijk een harde kant, maar ook een zachte kant. Die echte macho’s, die we wel kennen uit onze omgeving, doen zichzelf vaak onrecht aan door zich op hun macho-zijn te presenteren. Vaak als gevolg van een leemte in de opvoeding met alle gevolgen vandien.
Lao Tse de grote Chinese filosoof omarmde in zijn geschriften de Yin-Yang filosofie. Ook Boeddha; die in dezelfde tijd leefde (circa 600 voor Chr.) paste de Yin-Yang filosofie toe in zijn geschriften.
Hoewel ontregeling van Yin en Yang in een lichaam tot ziekten kan leiden, geeft die ontregeling ook nieuwe inzichten en mogelijkheden. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de beweging van Yin en Yang zoals constitutie van het lichaam, klimaat, de seizoenen, bezigheden en emoties, arm of rijk. Al deze componenten beïnvloeden elkaar constant en werken als een dynamisch netwerk. In balans zijn is geen vast statisch moment, maar iemand die in balans is, is in staat zich onder alle omstandigheden de veranderingen te omarmen en aan te passen. In de Chinese geneeskunst (o.a. acupunctuur) wordt veel gewerkt met het Yin-Yang principe. Ook in de westerse geneeskunde wordt daar meer en meer rekening mee gehouden.
Spreuk van de week:
Laat komen wat komt, laat gaan wat gaat. Zie wat overblijft.......
(Maharshi, Indiaas filosoof)
Ik moest het effe kwijt....