De discussie over de wolf in onze leefomgeving gaat ook aan onze regio niet voorbij. In Esbeek werd onlangs opnieuw een wolf gesignaleerd, in hetzelfde gebied waar eerder al meerdere schapen doodgebeten werden. Met een wildcamera werd nu het dier vastgelegd in het buitengebied van Esbeek, waar de bossen van De Utrecht de weidegronden van Esbeek raken.
door Harrie Wenting
Ineens een beweging en dan de achterkant van het dier dat onmiskenbaar een wolf is. Het dier loopt snel verder en verdwijnt al na enkele seconden uit het zicht. Voor de eigenaar van een wildcamera is het dan duidelijk: zijn vermoeden over de aanwezigheid van de wolf wordt (opnieuw) bevestigd.
Natuurliefhebbers zien het als het ultieme bewijs dat de natuur nog steeds in staat is om zichzelf in stand te houden, maar realisten, boeren en vooral de schapenhouders weten wel beter. In grote gebieden waar voldoende vrij wild loopt kunnen wolven gedijen en zelf hun prooi opsporen en opeten. Maar in dichtbevolkte gebieden, waar minder vrij loslopend wild is en waar veel tamme dieren nabij boerderijen grazen, is het voor de wolf makkelijk kiezen. Een schaap doden is voor hem vrij eenvoudig, het is alleen jammer dat hij voor een enkel maaltje vaak meerdere dieren dood.
Voor- en tegenstanders
Nadat enkele jaren terug de eerste wolf in Nederland weer gesignaleerd werd ontstond er al meteen commotie. Het eerste exemplaar zou naar verluid moedwillig dood vanuit Duitsland meegenomen zijn en hier als ‘aangereden wild’ langs een weg gedumpt zijn. Maar uiteindelijk kwamen er meer wolven zelf de grens over en de eerste roedels vormden zich, vooral op en rond de Veluwe. Af en toe dwalen er solitaire dieren van de roedel af, waarna ze ook in deze contreien gesignaleerd werden. Volgens een schatting van BIJ-12, die de wolvenstand in Nederland bijhoudt, leven er nu al zo’n honderd exemplaren in Nederland.
Behalve dat er lokaal voor en tegenstanders zijn, is dat op nationaal niveau niet anders. Zo is al langer duidelijk dat voorvrouw van BBB Caroline van der Plas een uitgesproken tegenstander is, terwijl bomenknuffelaar Dionne Graus van de PVV een uitgesproken voorstander is. Nu beiden elkaar tegenkomen in de nieuwste coalitie in Nederland staat dit onderwerp weer op scherp.
Intussen vragen schapenhouders, zoals de man die de wildcamera plaatste (naam bij de redactie bekend) zich af hoe het nu verder moet. Moeten we alle veldjes waar een schaap kan grazen met hoog hekwerk afrasteren? Of moeten we de schade maar voor lief nemen?
De discussie zal ook na het lezen van deze publicatie niet zijn geluwd, maar één ding is zeker: het blijft opletten!