Het vuurwerk op de training van woensdag is tekenend voor de ambitie. JO19 wil voor de tweede keer op rij geschiedenis schrijven door opnieuw de beker te winnen. De finale halen is sowieso alweer uniek, dit presteerde een ander Tuldania team nog nooit. Op sportpark De Biezen in Dongen, waar zaterdag 1 juni de eindstrijd plaatsvindt, speelt het team van coach Frank van Roovert een puike wedstrijd maar blijkt net niet opgewassen tegen een net iets beter FC Axel.

door Adrie van de Wouw

Al snel is duidelijk dat Tuldania een zware kluif zal hebben aan de in het blauw gestoken jongens van de gelijknamige stad uit Zeeuw-Vlaanderen. De spelers zijn balvaardig en spelen een sterk positiespel. Dee Esbekenaren bijten vooralsnog voortreffelijk van zich af en sterker nog, ze nemen brutaal de leiding. Jur Hesselmans stormt zijn directe tegenstander voorbij en mikt de bal prachtig in de bovenhoek, 0-1. Lang mag het feestje echter niet duren. Achterin wordt wat rommelig verdedigd en niet doortastend opgetreden en de rechterspits van de tegenstander is er als de kippen bij om van dicht bij al binnen enkele minuten de gelijkmaker aan te tekenen. De wedstrijd kan opnieuw beginnen.

Gaandeweg ziet het massaal opgekomen Esbeekse publiek FC Axel het initiatief nemen. Tuldania komt een beetje onder druk te staan al bijt de ploeg nu en dan sterk van zich af door ook gevaar te stichten. Bij enkele kansen moet het een beetje meezitten maar eerlijk is eerlijk, FC Axel is de betere ploeg en tegen het einde van de eerste helft is doelman Theo Bosmans kansloos bij een sterke aanval van de blauwen, 2-1.

De verbeten ploeg van Frank heeft wel eens vaker gestunt dus zijn er in de tweede helft zeker nog kansen om de zaak recht te zetten. Het gedreven opportunisme van dit team heeft al vele tegenstanders onaangenaam verrast met hun ijzersterke mentaliteit. Dat zit er deze keer jammer genoeg niet in. Door de voorwaartse drang van Esbeek komt er meer speelruimte voor sommige uitstekende voetballers van Axel. De snel uitgevoerde counters zijn gewiekst en gevaarlijk en leiden de nederlaag in. Behendig worden twee kansen uitgespeeld en benut en een marge van drie doelpunten gooit de wedstrijd op slot.

Aan het eind van de wedstrijd krijgt Tuldania nog enkele mooie kansen maar het zit er net niet in deze dag. FC Axel wint verdiend met 4-1maar de jongens van oranje-zwart verlaten het veld met opgeheven hoofd. Ze hebben gestreden voor wat ze waard zijn. Het vuurwerk bij aankomst thuis op sportpark D’n Hondsbosch benadrukt dat nog een keer.