Ga eens op zoek naar de vele verschillende planten in onze gemeente, die er van nature voorkomen. Je hoeft alleen maar te kijken in de bermen langs de wegen, in de bossen, aan de akkerranden en zelfs tussen de straat- en stoepstenen. Elke plant is interessant; onkruid is maar een verzonnen woord. Als jij je er een beetje in verdiept, dan gaan die Beekse planten nóg meer leven. Zeker nu het volop zomert.
door Kees van Kemenade
Je hebt van die planten met een hele zwakke stengel die zichzelf niet overeind kunnen houden. Ze hebben de steun van andere, robuuster gebouwde, planten nodig. Het kleefkruid is zo’n planten; duizenden minuscule haakjes geven hem houvast aan een gastheer, een stevige grasstengel is al genoeg. Een plant kan niet denken of hij dat nou leuk vindt, maar anders zou hij protesteren, zeker als het kleefkruid zich als een deken over alle planten in de omgeving gaat uitspreiden. Die komen dan zwaar in de verdrukking. Daarvan is hier in het talud van de N269, in het natuurgebied tussen deze snelweg en de Tilburgseweg, nog geen sprake en is kleefkruid een mooie aanvulling op de biodiversiteit. Hij stelt weinig eisen aan de bodem en is heel algemeen in Nederland, al wil hij wel wat vocht kunnen opnemen. Je komt hem dus overal tegen, ook in de tuin.
Laten we hem maar eens goed bekijken. Kleefkruid kan ruim een meter lang worden, moeilijk te zien, want hij kronkelt nogal. Eerst de haakjes op stengel, blad en zaad natuurlijk. Ze zijn heel klein maar je voelt ze duidelijk. De aanraking is niet pijnlijk voor onze huid. De zaadjes blijven kleven aan de vacht van dieren die passeren, of aan de broek en sokken van een natuurbezoeker. De blaadjes staan in kransen van zeven rond de stengel. Hij bloeit nu, en dat blijft zo tot in oktober, en de bloempjes zijn maar enkele millimeters groot, als kleine witte sterretjes met vier bloemblaadjes.
Is kleefkruid nou wat men noemt een echt ónkruid, al houd ik niet zo van die aanduiding. Als hij andere planten verdringt natuurlijk wel, maar dat is zelden het geval. Het is gewoon een bijzondere plant in onze natuur.
Aanhangers van de natuurgeneeskunde – en die is veel ouder dan onze reguliere geneeskunde – lopen echt weg met het kleefkruid, zowel voor mens als voor dier. Als je op zoek gaat, kun je vele voorbeelden daarvan vinden. Voor een lekker kopje kruidenthee bijvoorbeeld, dat ondertussen ook nog eens ontstekingen in je mond aanpakt.