De olifant op tafel: Terug naar de menselijke maat.

Prikkelarm plezier op echte Brabantse dorpskermis.

Een artikel in het Brabants Dagblad van maandag 15 juli 2024.

Er speelt iets met geluid in deze regio. De televisie (SBS 6), landelijke kranten (Volkskrant, NRC) en Brabants Dagblad, de Hilverbode, Goirles Belang. Steeds verschijnen artikelen over het geluid door festivals, soms waarderend, vaak afkeurend.

Ooit is het idee ontstaan, dat het pas gezellig wordt, als er heel harde muziek gedraaid wordt. Of andersom: met harde muziek wordt het pas echt gezellig. In de jaren zestig was het luxe. Harde muziek draaien was schaars, meer een luxe. Niet iedereen kon zich een installatie met 100 watt muziekvermogen veroorloven.

‘Vroeger’ moest men naar discotheken. Iedere grote stad had wel zo’n geluidsdichte hal met een diskjockey, dansvloer in het midden met lichtflitsen en grote glitterballen. Discomuziek ontstond. Antwerpen was erom bekend: discotheken met zeer harde muziek. Van heinde en verre kwamen mensen zich uitleven. Daarna werd harde muziek met techno geluid en beats standaard op kermissen, sportscholen, feesten en festivals. En in de buitenlucht. Overlast: wen er maar aan! Reuring moet er zijn. Wattage maakte plaats voor decibels, als maat voor geluidsvolume. Ieder heeft recht op zijn eigen feestje. Technisch kan het nu zo hard, dat het gehoor beschadigd raakt zonder bescherming en de trillingen alleen nog te verdragen zijn met verdoving door pillen en alcohol.

KNO artsen signaleren een snelle toename van tinnitus bij met name jonge mensen: een onherstelbare gehoorbeschadiging mede veroorzaakt door hard geluid. Het probleem is zo groot, dat de WHO 90 decibel adviseert. Ook festivalgangers vinden het vreemd, dat ze voor veel geld oordoppen aan moeten schaffen om geen overlast te hebben van het geluid. Urenlang, gedurende meerdere dagen blootgesteld zijn aan harde beats vinden zij ook irritant. Het geeft de festivalganger al lang niet meer de gehoopte ontspanning. Te veel en te hard schiet het doel voorbij.

Misschien ligt de omslag op de dorpskermissen in Oisterwijk, Tilburg en Hilvarenbeek. Ineens blijkt dat prikkelarm plezier veel aangenamer is, omdat het mogelijk wordt om gewoon een babbeltje te maken met de overige gasten, genietend van een frisdrankje of een ijsje. Zonder drugs of dronkenschap. Terug naar de menselijke maat.

De olifant op tafel