Ga eens op zoek naar de vele verschillende planten in onze gemeente, die er van nature voorkomen. Je hoeft alleen maar te kijken in de bermen langs de wegen, in de bossen, aan de akkerranden en zelfs tussen de straat- en stoepstenen. Elke plant is interessant; onkruid is maar een verzonnen woord. Als jij je er een beetje in verdiept, dan gaan die Beekse planten nóg meer leven. Zeker als je het verhaal achter elk plantje kent.

door Kees van Kemenade

De meeste bloemen hebben een gele kleur en dat zal wel zijn om daarmee het beste de insecten, nodig voor de bestuiving, aan te lokken. Dat geldt ook voor de hoog opschietende guldenroedes die in heldere pluimen bloeien in de brede berm van de provinciale weg die langs Hilvarenbeek loopt. Deze pluimen vol lintbloemen zijn extra geel, goudachtig haast. Als een stokje van goud om de naam maar even te verklaren. De insecten gonzen af en aan, want de bloempjes bevatten veel nectar.

De stuifmeelkorrels zijn erg zwaar en worden niet ver verspreid door de wind. Dus leveren ze nauwelijks hinder op voor mensen met hooikoorts. Je kunt hem dus rustig als vaste plant in je tuin hebben. Als je dat zou doen, moet je rekening houden met de uitgebreide wortelstokken waarmee guldenroede zich naar alle kanten uitbreidt. Eenmaal geplant, ben je er niet zomaar vanaf. Ik had veel last van zevenblad, maar guldenroede schiet zo hoog op dat het zevenblad in de verdrukking kwam en nagenoeg verdwenen is.

Je kunt de langwerpige spitse bladeren heel goed gebruiken om er thee van de zetten. Dat doe je vooral voor je nieren en voor de vocht afdrijvende werking. Droog ze eerst en drink er naast de thee veel water bij om het reinigende effect nog te verhogen. Dit is maar een van de toepassingen, want de thee kun je ook gebruiken op je huis bij schaafwonden, zweertjes, insectenbeten. Bijzonder eigenlijk dat de natuur vaak helpt bij problemen.