Elk jaar worden de slachtoffers van het oorlogsgeweld herdacht en vieren we onze vrijheid. Omdat het a.s. oktober 80 jaar geleden is dat Hilvarenbeek bevrijd werd staat de Werkgroep ’80 Jaar Vrijheid’ o.l.v. Brigit Moonen met een speciaal programma stil bij de dramatische oorlogsperiode in Hilvarenbeek. Vanaf 4 oktober, precies 80 jaar geleden dat Hilvarenbeek bevrijd werd van de Duitse bezetting, tot 5 mei 2025 wordt herdacht dat Hilvarenbeek werd bevrijd en dat we sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog in vrijheid leven.

Op 5 mei 1945 capituleerde het Duitse leger en kwam er een eind aan vijf jaar bezetting die talloze families zwaar heeft getroffen. De gemeenten Diessen en Hilvarenbeek waren al in oktober 1944 bevrijd door de Prinses Irene Brigade, met steun van Britse troepen. Tragisch is dat er bij die gevechten nog vele doden en gewonden vielen te betreuren. Bij het herdenkingsprogramma maakt de Werkgroep nadrukkelijk de verbinding met de eigen lokale geschiedenis en is het de bedoeling om deze verhalen door te geven aan toekomstige generaties.

Hoogtepunten herdenkingsprogramma

4 en 5 oktober

Koninklijke Harmonie Concordia van 1839 presenteert een indrukwekkend concert, ‘Brug naar de vrijheid’, als muzikaal eerbetoon aan onze vrijheid.

Op 4 oktober 1944 is het exact 80 jaar geleden dat Hilvarenbeek bevrijd werd, daarom op deze dag dit bijzondere concert met beelden en verhalen uit Hilvarenbeek, met theater en met diverse solisten en vertellers. Het bevrijdingsconcert vormt de aftrap van het 80e herdenkingsjaar van Oorlog en Vrijheid in Hilvarenbeek.

11 oktober

Tim Overdiek en Ton de Jong houden een lezing over de Arbeidseinsatz waarbij ook wordt ingegaan op de situatie in Hilvarenbeek.

13 oktober

Belangstellenden kunnen bij In den Bockereyder in Esbeek aansluiten voor een Pilotenlijn-wandeling. Tijdens de oorlog hielp het verzet neergeschoten. geallieerde piloten. De piloten werden opgevangen en geholpen, via clandestiene wegen, het bezette Nederland te ontvluchten.

3 november

Schrijversduo Ien en Paul Spapens presenteren hun boek over de Bevrijding van Hilvarenbeek. Het dagboek van hun ouders werd de aanleiding voor het boek.

12 november

De bibliotheek organiseert een Human Library met verhalen over Oorlog en Vrijheid.

En verder…

Er kan gefietst worden langs zichtbare herinneringen aan de oorlog; de fietsroute ’Sporen van het verleden’ werd speciaal voor ’80 Jaar Vrijheid’ opnieuw geactualiseerd. Er komt een onthulling van de struikelstenen, ook is er aandacht voor een informatiebord bij de Alidabank. Naar verwachting wordt in mei 2025 een plaquette met nieuwe namen van slachtoffers toegevoegd aan de Feniks op de Vrijthof. In Diessen is de afgelopen jaren hard gewerkt aan de identificatie van de Franse soldaten die aan het begin van de oorlog gesneuveld zijn bij de brug over de Reusel. De Werkgroep verwacht in aanloop naar 5 mei 2025 nog meer activiteiten te kunnen organiseren.

Basisscholen

Voor basisscholen is er een menukaart gemaakt waarmee scholen zelf hun programma kunnen samenstellen, met o.a. Veteraan in de klas, Pilotenlijn-wandeling en lespakketten.

Website

Kijk ook eens op de zeer uitgebreide website

www.oorlogenvrijheidhilvarenbeek.nl

Hier vindt u veel foto’s, beschrijvingen en video-opnamen van mensen die getuigen over de oorlog.

Volgende week volgt in de Hilverbode een interview met Jan Leermakers over zijn vader Piet Leermakers, veearts in Biest-Houtakker. Zijn gefilmde verhaal wordt op 4 oktober tijdens het bevrijdingsconcert van KHC van 1839 getoond.