In een heerlijke zomeravondsfeer met ruim 300 lopers in alle leeftijden en een super scherpe tijd op de 10 kilometer is de Vakantieloop na 5 jaar weer helemaal terug.

Je hoorde het vaak van lopers: “Het is zo leuk dat deze loop weer terug is”. Het was afgelopen woensdag ook een zware loop omdat het drukkend warm was. Sommige lopers finishten alsof ze in hun looptenue onder de douche hadden gestaan. Op het vernieuwde parcours in Biest-Houtakker was veel aanmoediging voor de lopers waar ook veel Biestse vlaggen zachtjes wapperden. Achil’87 en SVSOS kunnen heel tevreden terugkijken op deze editie van de Vakantieloop.

door Geert van Coenen

x

De Vakantieloop is een prima training voor de Tilburg Ten Miles in september, dus veel lopers uit het 013 Circuit trokken er ondanks de warmte flink aan. Met de topper Björn Koreman uit Geertruidenberg werd het ook een wedstrijd met hoge verwachtingen.

Toptijd

Björn Koreman is loper op marathon en was afgelopen weken in Parijs als standby voor een eventuele blessure van de twee Olympische marathonlopers. In de Biest ‘blies’ hij in minder dan een half uur (29:58 min) over de 10 kilometer op het kennelijk supersnelle vernieuwde parcours. Ongelooflijk want dan moet je meer dan 20 kilometer per uur lopen. De meeste van ons halen dat amper op de fiets!

Achter Björn Koreman van Sprint Breda werd door sterke lopers uit het 013 Circuit hard gestreden om de andere podiumplaatsen. Lauran Beijens (32:21) van Atilla en Ben Souwen (32:25) van Eindhoven Atletiek liepen uiteindelijk niet eens zoveel langer over de 10 kilometer. Bregje Smits van Eindhoven Atletiek kwam als snelste vrouw op 35.24 binnen.

Wedstrijd tegen jezelf

Een wedstrijd is het voor elke deelnemer aan de Vakantieloop een wedstrijd tegen de klok en een wedstrijd tegen zichzelf en de andere lopers. Dan maakt het echt nog wat uit om iemand met wie je 5 of 10 kilometer hebt samen gelopen er aan het einde nog even uit te sprinten. Voor alle lopers is het uitlopen van de afstand waaraan je begon een uitdaging.

De hardloopavond begon met een kinderloop over 1 kilometer. Ruim 20 kinderen startten onder luid gejuich om 19.00 uur voor hun wedstrijd. Ook in die wedstrijd komt talent al snel bovendrijven. Zara Verhoef en Milano Brekelmans hadden minder dan 4 minuten nodig voor de kilometer. Dat is omgerekend een snelheid van 15 kilometer per uur.

Na de kidsrun vertrokken de lopers voor de 5 kilometer. Het werd toen al duidelijk dat de warmte het extra zwaar maakte. De grootste groep lopers startte daarna voor vier rondes van 2,5 kilometer door het dorp en langs het Wilhelminakanaal. Mooi om te zien dat er veel lopers uit onze kernen van start gaan: Diessen, Hilvarenbeek en Biest-Houtakker zijn goed vertegenwoordigd.

Het is duidelijk dat de Vakantieloop weer helemaal terug is met zoveel belangstelling van lopers en supporters.