Zondag 8 september is het weer zover. De Brommer Oldtimerclub Diessen organiseert dan haar jaarlijkse toerrit. En dat voor de 17e keer. Wil je de wereld van de brommer van dichtbij meemaken, wil je de brommer ruiken of aanraken, ga 8 september dan naar de Kerkstraat in Diessen. Vanaf 10.00 uur kan er ingeschreven worden als deelnemer. Bijzonder aan dit evenement is de jury, die prijzen toekent aan de best gerestaureerde brommer en de beste niet-gerestaureerde brommer. Ook is er een pechprijs. De start van de rit over 80 km is om 11.30 uur. Maar, is er toekomst voor dit onderdeel van onze cultuur?

Volgens Thijs wel.

‘Het bloed kruipt waar het niet gaan kan’, is een vaak gehoord spreekwoord over een verrassende stap in iemands leven. Maar in dit geval is het passender om te zeggen dat de appel niet ver van de boom valt. Thijs in dit geval, kleinzoon van Piet en Annie Hermans. Als jong menneke was hij al te vinden in de werkplaats van opa voor allerlei kleine projecten. Het episch centrum, daar gebeuren wonderen, en toen al besmet met het brommervirus. De koektrommel van oma kwam op de tweede plaats. Thijs is nu 16 jaar, zit in het examenjaar van het Mill-Hill College in Goirle, en woont in Baarschot. Hij heeft de intentie om daarna de techniek in te gaan.

Thijs: Kreidler RM uit 1974

Het opknappen van een Tomos was het eerste eigen experiment. Opgevoerd ook? Nee, helaas niet volgens Thijs. En toen begon het echte werk: een hoop oud ijzer dat de één bestempelt als ouwe meuk, en de ander als cultureel erfgoed. Het was een opgave om alle onderdelen bij elkaar te zoeken. Maar dat lukte en was leuk om te doen. De restauratie duurde een vol jaar. En in dat jaar heeft Thijs zijn opa er meerdere keren op moeten wijzen er niet zelf aan te beginnen. Hij wilde het helemaal zelf doen, onder toeziend oog van Piet. Het resultaat mag er zijn. Hij gaat er niet mee naar school. De Kreidler is erg speciaal en hij is er erg zuinig op. Het is liefhebberij, niet bedoeld voor dagelijks gebruik.

Waarom techniek?

Techniek is iets wonderbaarlijks. Het is uitgevonden, her-uitgevonden, verbeterd en dat gaat zo maar door, tot in lengte van jaren. Het is volgens Thijs erg interessant om de techniek van oude brommers te begrijpen. En dat met de kennis van toen (en van opa). Het is ook een mooie tegenhanger van het naar school gaan, zoals het sporten dat ook is.

Nieuw project?

Of Thijs zin heeft in de 17e brommerrit? Zekers! Al vele jaren moet hij genoegen nemen met ‘een plekske achterop’, maar nu is het dan zover. Met een eigen brommer, sterker nog, met een eigen gerestaureerde brommer. Wat maakt het zo leuk? Het geluid, de vrijheid voelen. Een nieuw project heeft hij nog niet. Hij wil eerst het examenjaar met goed gevolg afsluiten. Maar het is zo goed als zeker dat er toch weer iets op zijn pad komt!

Succes Thijs met alles waar je je mee bezig houdt!