“Mag het geluid wat zachter a.u.b. ? ” is een groeiende groep mensen die last heeft van het geluid van muziekfestivals. Het is een beweging die zich onder andere sterk maakt voor minder overlast van de muziekfestivals. De slogan ”Mag het geluid wat zachter a.u.b. ? ” geeft aan wat hun doel is. Afgelopen donderdag 20 augustus was er een hoorzitting over de festivals op de Beekse Bergen in de raadszaal van het gemeentehuis in Hilvarenbeek. De betrokken partijen: de gemeente, de festivalorganisatoren en mensen van de beweging “Mag het geluid wat zachter a.u.b. ? “ spraken met elkaar en de hoorcommissie. Die commissie heeft geluisterd naar bezwaren en gaat advies uitbrengen aan de gemeenteraad over de zienswijzen. De wens van “Mag het geluid wat zachter a.u.b. ?”is dat de gemeente aansluit bij het beleid van Amsterdam. Daar is het maximum decibel teruggebracht van 103 naar 100 decibel.

door Geert van Coenen

Geen reactie op zienswijzen

Het festivalseizoen op de Beekse Bergen is achter de rug. Dit jaar waren er drie grote muziekfestivals: in juni Best Kept Secret, in juli Awakening en op 16,17,18 augustus Decibel. De festivals trekken duizenden bezoekers per dag en de podia verspreiden soms tot 4 uur ‘s nachts 103 decibel naast dierenpark de Beekse Bergen.

Al in februari 2024 heeft de beweging “Mag het geluid wat zachter a.u.b.?” een zienswijze met 32 punten bij de gemeente neergelegd met de vraag om daar schriftelijk op te reageren. Er zijn ook meerdere individuele zienswijzen ingediend bij de gemeente. Op geen van die zienswijzen is reactie gekomen. Goed dat er nu gehoor is bij de hoorcommissie.

Halvering geluidsvolume

“Van 103 naar 100 decibel is een halvering van het geluidsvolume”

De voorzitter van de hoorcommissie nam aanvankelijk een juridische insteek door vooral de evenementvergunning en de ontheffing geluidhinder na te lopen. In grote lijnen bleken die ontheffingen, ook volgens de aanwezige vertegenwoordigers van de gemeente, binnen het locatie profiel in orde, en werden ze nageleefd. Maar de insprekers stelden vragen bij de verleende vergunning, ze wezen onder andere op het ontbreken van een natuurtoets, milieueffectmeting en naleving van de Zondagswet. Ook vroeg een inspreker zich af of de vergunningen nietig zouden kunnen zijn omdat er evenementenvergunningen zijn afgegeven in plaats van een milieuvergunning.

Een advocaat vertegenwoordigde een van de insprekers en gaf aan dat geluidmeting ook in woningen moet gebeuren en niet alleen aan de gevel. Hierover is jurisprudentie. Ook gaf hij aan dat 103 decibel of 100 decibel niet maar een klein beetje minder geluid is maar een halvering van het geluidsvolume. Dus pleit hij voor terug naar 100 decibel en liefst naar 90 decibel wat een Europese norm is en ook door de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) wordt geadviseerd i.v.m. gehoorschade. Bij 92 decibel treedt al gehoorschade (tinnitus) op.

Festival Best Kept Secret heeft een vergunning tot 4 uur ’s nachts en ook dat moet volgens hem anders. Ook was het zijn inziens vreemd dat de gemeente na een half jaar nog steeds niet schriftelijk heeft gereageerd op in februari ingediende zienswijzen. Bezwaar tegen een ontbrekende reactie kun je nu niet maken.

Onafhankelijk geluidsonderzoek

“Mag het geluid wat zachter” heeft onafhankelijk onderzoek laten doen door het gerenommeerde NSG (Nederlandse Stichting Geluidhinder). Die constateerde dat er geen overschrijdingen waren wat betreft de verleende geluidsnormen. Toch deed hij een aantal aanbevelingen, zoals de 103 decibel bijstellen naar 100 omdat bij de metingen bleek dat op diverse plekken in Hilvarenbeek wel degelijk gesproken kan worden over aanzienlijke geluidshinder. De bastonen waren op sommige plekken zeer luid aanwezig.

Overlast

Naast deze geluidstechnische aspecten brachten insprekers ook andere argumenten in waardoor de festivals overlast veroorzaken en dus naar hun idee een stap terug moeten zetten.

Zo wordt de overlast voor dieren in de omgeving vermeld met incidenten van losgebroken paarden. Inwoners die al gehoorschade (tinnitus) hebben, ervaren extreme overlast. Stiltegebieden in de omgeving worden niet gerespecteerd. De Zondagswet verbiedt in artikel 4 tot 13.00 uur activiteiten met overlast, die wet wordt niet nageleefd. Grote problemen hebben insprekers met het eenzijdige economische belang voor de festivals en Libema. “Wij als gemeenschap hebben hier helemaal niets aan”. Ook brengen de enorme parkeergebieden ecologische schade aan.

Sommige omwonenden slapen drie keer drie nachten niet en anderen huren ver weg een huisje en vertrekken tijdens de festivals. Juridische en economische aspecten zijn nu de norm en daarbij wordt de ethische norm vergeten. De klachtenlijn was moeilijk of niet bereikbaar. Soms moest je drie uur geduld hebben om de klacht te melden. Klachten komen dus niet door waardoor een vertekend beeld van de ervaren geluidsoverlast ontstaat.

Tijdens de hoorzitting waren ook vertegenwoordigers van de festivals Best Kept Secret en Awakenings aanwezig. Decibel (“the loudest city on earth”) was er niet. De festivals geven aan zich aan gemaakte afspraken en normen te houden en dat een grootschalig festival niet zonder overlast kan.

Leefbaarheid en een mooi feest

Omdat de punten die ingebracht zijn door de insprekers toch meer onderzoek vragen, heeft de voorzitter van de hoorcommissie zes weken uitstel gevraagd alvorens advies uit te brengen richting de gemeente. “Mag het geluid wat zachter” pleit voor het inzetten van de best mogelijke geluidstechnieken om bastonen af te vangen en daarbij Amsterdam te volgen. Ze vragen de gemeente daarnaast de vergunning bij te stellen naar 100 decibel (liefst 90db). Dat levert evengoed een mooi feest op voor festivalgangers en een leefbare omgeving voor omwonenden, zo blijkt ook in andere gemeenten.

De hoorcommissie gaat een advies voorbereiden aan burgemeester en wethouders en de gemeenteraad. De politiek is daarna aan zet.