Ga eens op zoek naar de vele verschillende planten in onze gemeente die er van nature voorkomen. Je hoeft alleen maar te kijken in de bermen langs de wegen, in de bossen, aan de akkerranden en zelfs tussen de straat- en stoepstenen. Elke plant is interessant; onkruid is maar een verzonnen woord. Als jij je er een beetje in verdiept, dan gaan die Beekse planten nóg meer leven. Zeker nu de zomer over haar hoogtepunt is, dan doen de planten nog meer hun best.

door Kees van Kemenade

Nou heeft een duizendpoot geen duizend poten, en duizendblad geen duizend blaadjes. Dat bedenk ik zomaar als ik er een zie groeien in het natuurgebied tegen de Grote Voort. Ze zijn algemeen, dus kom je ze op elk plekje in Beek wel tegen.

Eigenlijk heeft duizendblad een gewoon aantal blaadjes, maar die zijn elk heel erg geveerd, vandaar. De witte bloempjes staan in een scherm en worden druk bezocht door insecten. Het lukt precies om een opname te maken als er een vliegje landt.

Duizendblad is een sterke plant, die hete zomers en koude winters makkelijk overleeft. De wortelstok onder de grond zorgt daar wel voor. Wat voedsel in de bodem en hij floreert. De bloempjes kun je bijna de hele tweede helft van het jaar waarnemen, zeker als Koning Winter zich gedeisd houdt.

Nu gebruikt men hop om bier smaak te geven, maar vroeger werden daar allerlei kruiden voor gebruikt, waaronder duizendblad.

Talloze vlinders zien hem als waardplant en minstens ook één insect, de duizendbladblindwants. Hij is algemeen, maar niet groter dan 4 tot 5 millimeter. Opletten dus als je die wants wilt vinden en wel eerst kijken hoe wantsen er uitzien.

De wetenschappelijke naam voor onze plant is Achillea Millefolium, vertaald alles ‘duizendblad van Achilles’. Genoemd naar de held van Homerus, die de oorlog om Troje beschrijft. Later werd hij onkwetsbaar genoemd, maar in de oudste versie van het verhaal kan hij nog gewoon gewond raken. Hij geneest dan wel snel en misschien komt dat vanwege zijn kennis van de bloedstelpende werking van duizendblad, te danken aan de vele looistoffen. Het leek de andere Grieken wel of zwaarden en lansen Achilles niet deerden.

Ook nu nog draagt de natuurgeneeskunde deze plant op handen. Je kunt hem gerust eten, kauw eerst maar eens op een blaadje: bitterzoet, een beetje als spinazie.