Laatst kwam ik een boek tegen over Felix Kersten. Ofschoon het een Nederlands klinkende naam lijkt, is Felix absoluut geen Nederlander. Hij is geboren in 1898 in Estland uit Duitse ouders. Estland was onderdeel van het Russische tsarenrijk. Pas na de eerste wereldoorlog werden Estland, Letland en Litouwen zelfstandig, om in 1939, door het Ribbentrop akkoord weer bezet te worden door Stalin’s Rusland.
De vader van Felix was grootgrondbezitter in Estland, had veel boerderijen en bossen in zijn bezit. De situatie in deze Baltische staten (zoals wij die nu noemen) was als volgt: Russische ambtenaren maakten de dienst uit, veelal joden vormden de middenstand, en veelal Duitsers beheerden het land, de rest van de bevolking was arm tot zeer arm.
Felix had een gelukkige jeugd en zou zijn vader opvolgen. Daartoe studeerde hij in Finland (Helsinki) aan een Agrarische hogeschool. Hij kreeg een ongeluk, waardoor lange revalidatie nodig was. Tijdens deze revalidatie leerde hij een masseur kennen, nu noemen wij dat een fysiotherapeut. Deze masseur leerde hem ook zichzelf te behandelen, en met succes! Felix zijn belangstelling was gewekt. Hij kreeg toestemming van zijn masseur, om onder diens leiding, Finse soldaten te behandelen, die gewond waren geraakt in de Fins-Russische oorlog. Felix bleek een natuurtalent en schreef zich in voor een medische opleiding, die hij met succes afrondde. Tijdens zijn studie legde hij zich toe op massage, zonder dat er een operatie nodig was. Zijn leermeesters in Helsinki konden hem niets meer leren en adviseerden hem om naar Berlijn te gaan, waar ene Dr. Ko (voormalig Tibettaans monnik) furore aan het maken was als alternatief genezer, vooral op massagegebied. Twee jaar studeerde Felix onder Dr. Ko’s leiding.
In 1925 wilde Dr. Ko naar Tibet terugkeren en verzocht Felix zijn praktijk over te nemen. Van redelijk arme student werd hij ineens een welvarende arts. De toestand in Duitsland werd er overigens niet beter op. Desondanks waren er nog voldoende Industriëlen, mensen van adel en gegoede burgers, die zich graag lieten behandelen door Felix. Ook uit het buitenland was er vraag naar zijn kwaliteiten; zelfs zo sterk dat hij een filiaal in Den Haag kon openen. De man van Koningin Wilhelmina, Prins Hendrik, was een vaste gast bij hem. Ook politiek bekende mensen uit die tijd waren patiënt bij Felix Kersten. Zijn welvaart stelde hem in staat het landgoed Hartzwalde bij Berlijn te verwerven. In 1937 treedt hij in het huwelijk met Irmgard Neuschaffer. Samen krijgen zij twee zoons. Het huwelijk zou hun hele leven duren.
In 1939 brak de Tweede wereldoorlog uit en dat veranderde veel voor Felix Kersten en zijn gezin. Maar daarover volgende keer meer.
Spreuk van de week:
Oorlog is slechts de voortzetting van politiek, maar met andere middelen....!
(Carl von Clausewitz, Pruisisch militair strateeg)