Als de eerste generatie (Piet) Hesselmans aanschuift bij onze ‘proeverij’ slaagt hij met vlag en wimpel voor de test. Van de twee nieuwe Sandstede 2023 wijnen pikt hij er degene uit die de druivensoort Solaris bevat. Na een interessante en leerzame rondleiding door de wijngaard is het aangenaam om ook nog even het eindresultaat van de jaarlijkse cyclus van de druif uit te proberen.

door Adrie van de Wouw

De derde generatie leidt ons rond. Pim, inmiddels wijnboer in hart en nieren, vertelt met verve over het wel en wee van de wijngaard die hij samen met moeder Dianne (tweede generatie) beheert. Van verschillende druivensoorten die passen bij het klimaat, de grond, het weer enzovoorts. Wat het weer betreft is Pim erg duidelijk. Dat is “…” dit jaar. Door de overvloedige regenval is de oogst schraal. Vergeleken met het vorig jaar zal de opbrengst slechts 1/3 deel zijn. Ook het rijpingsproces is vertraagd. Maar de optimistische wijnboer laat zich niet ontmoedigen. Gepassioneerd vertelt hij over het verschil tussen blauwe en witte druiven, het rijpingsproces, enzovoorts.

Het slechte weer heeft geen invloed op de smaak. De druiven zijn misschien wat later rijp maar het aroma blijft en als het nodig is kan extra suiker worden toegevoegd voor een hoger alcoholpercentage. Het zoetgehalte heeft daar invloed op. Van de wijngaard is overigens zonder toevoegingen al een wijn geproduceerd met 12,6% alcohol.

Het spreekt voor zich dat de zon belangrijk is voor de druif. De wijnranken zijn van zuid naar noord geplant om zo veel mogelijk straaltjes van de koperen bol te vangen. De bladeren van de struiken worden uitgedund maar niet te veel want dan verzuren de druiven.

De wijnbouw is een zorgvuldig proces. Ziekten voorkomen, snoeien, dieven én, heel belangrijk, bevriezing tegengaan. In het voorjaar bevroren betekent een verloren oogst. Om het laatste te voorkomen hebben Pim en Dianne een windmachine aangeschaft. Door middel van luchtcirculatie blijft de temperatuur bij vorst net boven het vriespunt.

Op de vraag of de Nederlandse wijn kan concurreren met die uit de grote wijnlanden antwoordt Pim volmondig met ja. Hij weet ook wel dat de omstandigheden elders (bijvoorbeeld de grondprijs en het klimaat) gunstiger zijn maar wat die anderen niet hebben is “lokaal”. Verwantschap is een belangrijke factor.

Over verwantschap gesproken, veel vrijwilligers helpen mee om het wijngoed draaiende te houden. Daar zijn Dianne en Pim erg blij mee. Vooral bij de pluk zijn veel helpende handjes een zegen.

Zin om een steentje bij te dragen? Laat maar iets van je horen, je bent van harte welkom. Bijvoorbeeld al komende zaterdag als de rijpe blauwe druiven worden geoogst.

Deze ‘sommelier van likmevestje’ is eigenlijk van het gerstenat. Maar hij neemt nog een slokje en eerlijk is eerlijk, het fietst er steeds beter in. De open dag is druk, gezellig en lekker.