In tijden van oorlog, spanning en geweld blijkt er overal behoefte aan een plek waar je tot bezinning kunt komen. Bij voorkeur een plek van stilte, waar een kaarsje nog blijft branden. Na de kerksluitingen in Hulsel en de Mierden heeft ook Hooge Mierde als laatste dorp in de Clemensparochie van Reusel-de Mierden nu een eigen plekje voor bezinning terug. Op het lokale kerkhof achter de kerk werd door vrijwilligers een meer dan mooie kapel gebouwd. Voor de opening werd hoog uitgepakt door de hoogste provinciale kerkelijke leider uit te nodigen: bisschop Gerard de Korte.
door Harrie Wenting
Pastoor David van Dijk kijkt omhoog als hij de vergulde emmer met daarin de zwarte kwast aanreikt. Hij kijkt letterlijk op naar de bisschop voor hem die aanstonds het gewijde water over de muren van de nieuwe kapel zal sprenkelen. Maar voordat hij de wijwaterkwast overgeeft vestigt hij nog even de aandacht op een ander fenomeen: de kerkklokken die hij weer aan de gang heeft gekregen.
Wederopbouw
De bouw van de kapel en ook het luiden van de klokken is een voorzichtig herstel van wederopbouw na de periode van afbraakpastoor Van Roosmalen die de gelovigen van zich vandaan kreeg. Van Dijk werkte ruimhartig mee aan het initiatief van de vele vrijwilligers uit Hooge Mierde, aangetrokken door de Dorpsraad. De mouwen werden opgerold en tal van lokale bedrijven werden voor het karretje gespannen. Op degelijke materialen werd niet bezuinigd en mede door de vrijwillige inzet van velen werd de kapel gebouwd. Daarbij werden tal van potjes aangeboord om het project tot een succes te maken, een van die potjes was dat van Antonius van Padua. Om deze Heilige, die staat voor alle verloren en weer terug gevonden voorwerpen levend te houden, stimuleert het bisdom Den Bosch de plaatsing van de beeltenis met een vorstelijke bijdrage. Volgens De Korte was Antonius in zijn tijd al een groot verbinder, iets wat ook in deze tijd niet misstaat.
Sluiting kerk
De Bisschop ging bij de opening van de kapel ook niet voorbij aan de sluiting van de kerk. Ook pastoor David van Dijk liet dit niet onbenoemd, maar wilde vooral vooruit kijken. “Zonder die sluiting was deze kapel er misschien ook nooit gekomen en dat zou dan weer jammer zijn”, legde hij uit aan zijn toehoorders.
Het nieuwe gebedshuisje
Onder de muzikale klanken van het koor Ti-Sento konden de inwoners voor het eerst kennismaken met het nieuwe en nu dus enige gebedshuisje in Hooge Mierde. De kapel die centraal op het kerkhof door vrijwilligers gebouwd werd, moet een plek worden waar de inwoners even hun rust vinden en een kaarsje op kunnen steken. De kapel kreeg de naam van Maria, waarvan het beeld centraal opgesteld werd, maar wordt daar wel geflankeerd door Jozef en de Heilige Antonius.
Degelijk bouwwerk
Burgemeester Annemiek van de Ven is onder de indruk van de prestatie van de Hooge Mierdenaren die met de bouw van de kapel niet over een nacht ijs gingen. Het werd een degelijk bouwwerk midden tussen de graven. Op het kerkhof werd de Calvaliberg opnieuw aangelegd en kreeg beplanting en verharding een opknapbeurt waardoor ze er in Hooge Mierde weer voor jaren vooruit kunnen.