Voor Paardenstraat 11 in Hilvarenbeek wordt op zondagmorgen 27 oktober om 10.00 uur een zogeheten Stolperstein geplaatst. Het is de voormalige woonplek van Ida Lion die in 1943 is vermoord in Auschwitz. Met deze ‘struikelsteen’ worden voorbijgangers er op attent gemaakt dat deze jonge joodse vrouw slachtoffer was van de Holocaust.
Stolpersteine, sinds 1992 gemaakt door de kunstenaar Gunter Demnig, zijn messing steentjes waarmee we de slachtoffers van het nationaalsocialisme rond en tijdens de Tweede Wereldoorlog herdenken. De Stolpersteine worden daarvoor in de stoep geplaatst voor de woning van de slachtoffers. Op elk messing steentje staat de naam van één slachtoffer. Daaronder staan het geboortejaar, plaats en datum van arrestatie. En als laatste de plaats en datum waar het slachtoffer is overleden.
Legging struikelsteen
Gunter Demnig komt naar Hilvarenbeek om zelf de steen te leggen. Daarna wordt bij de natuurstenen ‘Ida-bank’ aan de Veldhoven een informatiebord geplaatst. De tekst op de bank die daar is geplaatst ter nagedachtenis aan Ida Lion is namelijk niet meer te lezen. De muzikale omlijsting van beide gebeurtenissen wordt verzorgd door Duo Bon Artz van Judith en Jozef van der Aa-Hagenberg. Iedereen is welkom.
Ida Lion
Ida Lion is geboren in 1917. Haar vader Marcus Lion bestierde samen met een oom een noodlijdende familieslagerij aan de Paardenstraat in Hilvarenbeek. Haar moeder overleed op te jonge leeftijd, en Ida verloor alle contact met haar mislukte vader toen zij door haar voogd naar een Rotterdams weeshuis werd gestuurd. Ida heeft daar zo’n tien jaar gewoond: van haar elfde tot haar eenentwintigste. Eerst als wees, daarna als verzorgster.
Maar toen brak de oorlog uit. Zij en haar verloofde Loet de Haaff belandden midden in het vernietigende bombardement op de stad. Begin 1941 trouwden zij en verhuisden naar Rijswijk, waar Ida en haar schoonfamilie in oktober 1942 werden gearresteerd. Met haar ervaring als kinderverzorgster kwam zij te werken in de kinderbarak van Westerbork, maar in september 1943 werd Ida alsnog op transport gezet naar Auschwitz waar zij werd vergast. Haar man Loet stierf in Warschau.
De plaatsing van de struikelsteen vindt plaats in het kader van 80 jaar bevrijding. Het initiatief is genomen door het comité Oorlog en Vrijheid dat dit en komend jaar diverse activiteiten organiseert.