Ga eens op zoek naar de vele verschillende planten in onze gemeente, die er van nature voorkomen. Je hoeft alleen maar te kijken in de bermen langs de wegen, in de bossen, aan de akkerranden en zelfs tussen de straat- en stoepstenen. Elke plant is interessant; onkruid is maar een verzonnen woord. Als jij je er een beetje in verdiept, dan gaan die Beekse planten nóg meer leven. Zeker nu in de late herfst het bos langzaam in ruststand geraakt, maar met de paddenstoelen nog een keer flink opleeft.

door Kees van Kemenade

Naar het Diessensch Heike voor een nieuwe paddenstoelenspeurtocht. Je moet er gewoon kiezen, want er groeien zoveel soorten. De roodbruine schijnridderzwam bijvoorbeeld, want die is algemeen hier. Hij is meteen te herkennen aan zijn kleur, al verandert die in verschillende tinten bruin, gedurende zijn leven. Maar vooral aan de trechtervormige hoed.

Hij leeft van de dode bladeren en allerlei andere plantendelen, of zelfs dieren en diertjes, op voedselrijke grond. De doorsnee van de hoed is ergens tussen de 5 en 10 centimeter. De lamellen onder de hoed zijn wat lichter van kleur.

De roodbruine schijnridderzwam is goed eetbaar, mits gebakken, lekker zelfs. Maar er is altijd het gevaar van de verwarring. Wil je toch deze bijzondere paddenstoel eten, ga dan voor zijn neefje, de nog lekkerdere paarse schijnridderzwam. Die wordt door kwekers geleverd aan speciaalzaken of via internet. Dan loop je nooit enig risico.

Soms zie je deze schijnridderzwam in de vorm van een heksenkring. Het romantische verhaal daarbij is dat er op die plek heksen zouden hebben gedanst; de kring bleef dan achter als getuige van hun aanwezigheid. De folklore wil dat je er nooit in moet stappen, want dan kom je er niet zomaar uit. Tot zelfs voorgoed! De wetenschappelijke verklaring is dat de ondergrondse zwamvlok zich naar buiten uitbreidt als het voedsel in de grond op is. De paddenstoel is alleen maar de methode om de sporen te verspreiden.

De familie van deze zwammen is enorm uitgebreid en da zet je aan het denken. Wat zit er toch achter die grote verscheidenheid aan planten? Achter die biodiversiteit?