Het lijkt wel of bijna iedereen in Hilvarenbeek zonnepanelen op het dak heeft liggen. Dat levert al bij al flink wat op, maar toch blijft bij al die huishoudens de vraag; Waarvoor gebruik ik die extra stroom? Wat kan ik daar allemaal extra mee doen en hoe pak ik dat aan? We spraken met Paul van der Velden die er een speciale studie van maakte en veel uitzocht, dit in samenwerking met het Energiehuis op de Vrijthof. Het blijkt dat de techniek razend snel gaat en dat er veel mogelijk is om je energie kosten flink omlaag te brengen.

door Kees van Kemenade

“Zo is het met mij ook gegaan: ik plaatste zonnepanelen en zorgde voor optimale isolatie. Toen pas ging ik mij afvragen wat ik met die zonnepanelen nog meer kan doen? Gelukkig hebben wij hier het Energiehuis die zonder kosten goed advies geven. Ik heb gratis een app gedownload, die Energy heet. Daarmee zie ik wat ik elke dag opwek aan stroom en hoeveel gas ik verbruik. Op het scherm zie ik mijn elektriciteitsgebruik, naast de hoeveelheid die ik opwek. Zo kan ik mooi vergelijken. Dat bedoel ik met meten; daardoor ontstaat het weten.”

Paul van der Velden start de app op en neemt de dag ervoor als voorbeeld. Je ziet precies wanneer hij opstaat en de lichten aandoet, koffie en thee zet, het douchen, alles wordt duidelijk in een stijgende en, als iedereen naar werk of school gaat, dalende lijn. “Ik zie precies wanneer ik meer opwek dan ik verbruik. Zonde, want voor die niet gebruikte stroom krijg ik maar heel weinig terug. Je kunt dan natuurlijk de aanschaf van een thuisbatterij overwegen, maar daarvan ben ik geen groot voorstander. Ze zijn nu nog erg duur en de terugverdientijd is nog te lang. Want wanneer ga je die stroom gebruiken? ’s Avonds als je naar de televisie kijkt? Een ander duur apparaat is de warmtepomp. Die kan ik activeren als ik zie dat ik veel meer stroom opwek, dan ik gebruik. Warmtepompen vreten stroom, maar als ik genoeg heb is dat veel efficiënter dan gas gebruiken om het huis te verwarmen.”

Veel mogelijkheden om te besparen

Zonder zulke grote kosten te maken, is er veel mogelijk. Het is ook niet de bedoeling dat je alleen met een diepgravende studie je hoge energieverbruik te lijf kunt gaan. “Dat is belangrijk: het moet eenvoudig kunnen en zoveel mogelijk automatisch. Laten wij eerst eens gaan kijken bij mijn slimme meter, zoals iedereen die tegenwoordig al heeft.”

Paul van der Velden bij zijn Slimme Meter, extra voorzien van een simpele P1- meter

Paul van der Velden bij zijn Slimme Meter, extra voorzien van een simpele P1- meter

Hij wijst op een klein en goedkoop apparaatje dat gewoon in de meter is geplugd. “Dat is nou de P1 Meter, die de verbinding legt met mijn app. Dan meet ik de opbrengst van de zon op mijn panelen en weet ik hoeveel ik kan gebruiken.

Maar er zijn nog meer apparaatjes die het leven makkelijker maken. Een Energy Socket, die ik bijvoorbeeld gebruik voor mijn vaatwasser en voor mijn wasmachine. Ze gaan gewoon in het stopcontact en de stekker van de apparaten gaat daar weer in. Ik zet die stroom slurpende machines gewoon aan, maar de Socket zorgt dat ze pas gaan werken als ik genoeg stroom over heb. Zo’n ding kost nog geen dertig euro, maar je bespaart zoveel meer. Je moet ook weten dat de stroomprijs vaak varieert door de dag heen.“

Je wil dus pas afnemen als het echt nodig is en dan zo min mogelijk. Maar ga eens langs bij het Energiehuis op de Vrijthof, op vrijdagmiddag en zaterdagochtend. Zij leggen je precies uit wat mogelijk is en helpen ook bij de aanschaf. Je mag deze zelfs eerst 1 tot 2 weken lenen en uitproberen.“

Energiehuis is ook telefonisch bereikbaar 013 2340555 of per mail info@energiehuis-hilvarenbeek.nl

Ook via de website is informatie op te halen https://energiehuis-hilvarenbeek.nl/