November is Klimaand in Hilvarenbeek. En dit jaar hebben we in de Gemeente ook een heuse Klimaatburgemeester: Pieter van den Biggelaar. Hij zal één van de sprekers zijn tijdens de Pecha Kucha in CC Elckerlyc op donderdag 28 november vanaf 20.00 uur.
De Klimaand in Hilvarenbeek is niet toevallig in de maand november. Van 11 t/m 17 november is het namelijk ook Nationale klimaatweek, en organiseren bewoners, bedrijven en gemeenten in heel Nederland activiteiten voor een beter klimaat. In dat kader is Pieter van den Biggelaar ‘aangetreden’ als Klimaatburgemeester van Gemeente Hilvarenbeek.
Doe jij ook wat voor een beter klimaat?
Pieter van den Biggelaar vertelt: “Klimaat is een breed begrip; klimaatverandering, klimaatadaptatie, klimaat in Nederland. Over de hele wereld zien we bijna dagelijks de gevolgen van natuurrampen als bosbranden en overstromingen. Vaak wordt er geroepen dat een klein land als Nederland achterloopt of dat een klein land te weinig impact zou hebben op de beperking van CO2-uitstoot. Of dat we het beste jongetje van de klas willen zijn op klimaatgebied. En... wat doet Europa?
Er zijn natuurlijk altijd excuses om niks te doen. Je kan het onderwerp ook dicht bij huis halen en het heel praktisch bekijken. In je woning, je bedrijf, op school of op de werkvloer. Bij veel thema’s kan je zelf starten met een initiatief. Als klimaatburgemeester help ik je graag verder. Want ook jij kan iets doen. Dus kom in actie!“
Wat doet een Klimaatburgemeester?
”Als Klimaatburgemeester ben ik aanjager en kom ik graag in contact met verduurzamers, die impact willen maken. Waar het gevraagd wordt geef ik advies. In het dagelijks leven ben ik ook vastgoedadviseur duurzaamheid. Daarnaast geef ik advies bij het Platform wonen, ben ik aanwezig bij bijeenkomsten van het Energiehuis en van leveranciers met innovatieve duurzame producten, zoals biobased bouwen en bouwen met hout en alternatieve isolatiematerialen.
Als we als inwoners van onze gemeente de urgentie voelen om wat te doen dan is er heel veel mogelijk, met kleine of grotere stappen. Ook kantoren en bedrijven moeten voldoen aan energielabel C of hoger. Hoe verbeter je je eigen bedrijfspand voor een meerwaarde in de toekomst, zodat een huurder bewust kan kiezen voor een energiezuinig gebouw, met een laag energieverbruik.
Als we kijken naar de ‘verborgen impact’ van vervuilende invloeden en producten dan staat met stip op 1: spullen kopen. Ook vliegen en vlees eten hebben veel impact. Deze staan in de top 10. Bij de verborgen impact kijken we ook naar transport, productiekosten, levensduur, en het restproduct.“
Pieter, heb je ook besparingstips?
”Begin bijvoorbeeld met isoleren, wat je niet aan warmte gebruikt hoef je ook niet op te wekken met zonnepanelen. Besparen in je eigen woning kan op verschillende manieren, zoals het toepassen van LED-verlichting, strips en rubbers voor goede kierdichting. Kijk op de website van milieucentraal wat alle elektrische apparaten aan stroom verbruiken per jaar. Zet de hele winter je thermostaat 2 graden lager, dit levert aanzienlijke gasbesparingen op. Of ga met een app onderzoeken wat je huidige energieverbruik is. En zorg voor bewustwording in het gezin thuis.“
Advies voor particulieren
”In mijn netwerk kom ik regelmatig particulieren tegen die concrete plannen hebben om aan de slag te gaan met hun eigen woning. Begin met de warmtevraag te beperken en start met isoleren van dak, vloer en gevels. Als men ervoor kiest om de CV-ketel te vervangen kan je kiezen uit diverse warmtepompen. Een mooie tussenstap is om een hybride warmtepomp toe te passen met behoud van je bestaande CV-ketel. Dit levert een behoorlijke gasbeparing op van wel 60%. Het Energiehuis heeft daarvoor duidelijke, informatieve avonden met uitleg voor georganiseerd. Er bestaan ook veel subsidies op warmtepompen. Op de website van het RVO vind je veel informatie. Kijk niet alleen naar de terugverdientijd, maar ook naar besparingen en impact voor CO2-uitstoot. Een keuken verdienen we ook niet terug! Het gaat vaak om je eigen intrinsieke motivatie om wat te gaan doen.”
Pieter besluit: “De Klimaat-routekaart naar het jaar 2030 en 2050 nadert snel, dus kom in actie en inspireer elkaar en deel kennis. Doe het niet alleen voor je kinderen, maar voor een betere wereld voor iedereen. Samen staan we sterker!”