In onze nieuwe uitgave Hers en geens dur Diessen deel 32 heeft Ad Reijrink een hoofdstuk geschreven over de geschiedenis van Jong Nederland tot en met de jaren ’60. Ad is een ervaringsdeskundige, want hij was jarenlang lid van Jong Nederland.

de leiding van Jong Nederland in hun karakteristieke uniform tijdens een rustpauze (1962)

de leiding van Jong Nederland in hun karakteristieke uniform tijdens een rustpauze (1962)

Veel Diessense jongens zijn ooit lid geweest van ‘de jeugd’ zoals het toen werd genoemd. Veel keus in verenigingen had men als jongen vroeger niet; óf men ging bij de voetbalclub RKDSV óf bij de jeugd. Eén keer per week, meestal op zondagmiddag, ging men naar de groepsbijeenkomsten in de blokhut in ’t Turkaa en later in ’t Stuk of het patronaat. In de jaren ’50 en ’60 had Jong Nederland veel trekjes van een militaire organisatie, waarbij discipline een belangrijke rol speelde. Hoogtepunt was het jaarlijkse zomerkamp, waarbij men een week buiten Diessen kampeerde.

In het hoofdstuk ‘Jong Nederland in vroeger jaren’ beschrijft Ad Reijrink de jeugdbeweging voor jongens vanaf de oprichting van de Jonge Wacht in 1940 tot de beginjaren van Jong Nederland in de jaren ’60.

In Hers en geens deel 33 komt een vervolg, met daarin de jeugdbeweging voor meisjes vanaf het Genovevagilde in 1945, het samengaan van jongens en meisjes in Jong Nederland en de ontwikkelingen van de vereniging tot het jaar 2025.

DF 1198

Van links naar rechts: Theo Donkers – Toos Heuvelmans – Coleta Donkers – Jos Vugts – Wim van Gils – Cees van Gils – Walther Roozen - Janus Kroot en Ad Liebregts.

Rectificatie DF 1197

In de vorige aflevering van deze rubriek, over de Baarschotse Bonte Avond, stonden een paar foutjes. Zo was het niet de Bonte Avond van 1988 maar van na 1990 en was Ad van Doormaal voorzitter van het Comité Baarschot van 1982-1990. Op de foto is achter Cees v.d. Meijdenberg nog net het hoofd van Toon van Wezel zichtbaar en het vraagteken voor Comperen moet zijn: Anita.

Hers en geens dur Diessen 32

Presentatie

Op zondag 17 november vindt de presentatie plaats van onze nieuwste uitgave van Hers en geens dur Diessen. Vanaf 13.00 uur worden belangstellenden verwacht in Hercules, Rijtseweg 1 in Diessen. Jan van Eijk, conservator van Museum de Dorpsdokter in Hilvarenbeek, zal een voordracht houden onder de titel ‘De wijkzuster: van roeping naar beroep’. De toegang is gratis.

Inhoud deel 32

De redactie (bestaande uit Ad van Doormaal, Wil Vennix en Ad van Korven) is er ook dit jaar weer in geslaagd om een zeer afwisselend boekje samen te stellen. De lezer wordt wederom meegenomen op een verrassende ontdekkingstocht ‘hers en geens’ door onze dorpen. Het kent de volgende hoofdstukken:

- Het Wit-Gele Kruis in Diessen

- 55 Jaar Comité Baarschot + Kopspeldjes (5 x 11)

- Jong Nederland in vroeger jaren

- Wandelroute 80 Jaar Vrijheid

- Voor de lens van de dorpsfotograaf

- Drie Diessense Van Dijcken in het Beekse gemeentehuis

- Kunstenaar Antoon Diepstraten reisde met zijn werk door Europa

Vanaf 18 november is het boekje à € 10 verkrijgbaar via de webshop op www.erfgoeddiessen.nl, bij Puur Plasmans in Diessen en bij kantoorboekhandel Peter Swaanen in Hilvarenbeek.

Reacties

Reageren op deze rubriek kan via info@erfgoeddiessen.nl, via Facebook of via telefoonnummer 013 504 2413.

Veel meer oude foto’s treft u op onze website www.erfgoeddiessen.nl onder Diessens Fotoalbum.