Regisseur Alexander Payne revancheert zich glorieus in de film The Holdovers met een verhaal over een zonderlinge leraar en een groep overblijvers. De chagrijnige onderwijzer (Paul Giamatti) geeft nog op ouderwetse manier les op een afgelegen kostschool. Hij heeft geen boodschap aan smoezen en elk excuus van een leerling, hoe begrijpelijk ook, mag op geen enkele vorm van genade rekenen. Zaterdag 21 december om 19.30 uur draait deze bijzondere speelfilm in Cultureel Centrum Elckerlyc.
The Holdovers vertelt het verhaal van Angus, een leerling die tijdens de kerstvakantie nergens naartoe kan en dus verplicht op het schoolterrein moet blijven. Hij krijgt gezelschap van leraar Paul en de kok van de school, Mary. De drie vormen een onwaarschijnlijke band, juist door hun gedeelde gemis en vele persoonlijke gebreken. Op het eerste gezicht lijkt docent Paul Hunham een brombeer. Hij is ouderwets en wil alles volgens het boekje doen. Maar hij heeft ook een zachte kant die in de film voorzichtig naar voren komt in interacties tussen hem, Mary en Angus. Ze zijn met elkaar opgescheept en moeten het beste ervan maken. Maar duidelijk is dat ze het zeker niet altijd met elkaar eens zijn. Vooral in het begin discussiƫren ze er flink op los. En die discussies zorgen voor veel komische dialogen.
Naadloos
The Holdovers speelt zich af in 1970 en kent de geijkte verhaalboog van twee tegenpolen die uiteindelijk elkaars gezelschap kunnen waarderen. De ongemakkelijke situaties en de innemende chemie vloert elke vorm van voorspelbaarheid. Giamatti speelt dan ook een gelaagd personage dat onder het komische uiterlijk van een stoffige, scheel kijkende leraar een onmiskenbare tragiek herbergt. De film weet op een meesterlijke wijze het tijdsbeeld vast te pakken. De besneeuwde New England-regio van de Verenigde Staten sluit naadloos aan op de emoties en ontwikkelingen van de personages. Het is troosteloos, maar ook hoopvol vertrouwd en indrukwekkend. Vooral door de unieke dynamiek tussen de personages en de wijze waarop hun persoonlijkheden langzaam worden afgepeld. We hebben hier dan ook te maken met een prachtig verhaal met de ultieme boodschap dat samenzijn het allerbelangrijkst is. Kaartjes voor deze film zijn te bestellen via:
www.elckerlyc.nu of aan de balie.