Samen met een bewoner van de Clossenborch bekijkt iemand van de werkgroep DVG (Dementie Vriendelijke Gemeente Hilvarenbeek) het groene bord ‘Rondje Clossenborch’ voor de ingang aan de Papenstraat. Hun missie vandaag: het nalopen, controleren van deze route van ongeveer 1,2 km. Zijn de pijlen en cijfers nog zichtbaar, de stoepen te berijden voor de rollator, en de kruispunten veilig genoeg om over te steken? En ze willen checken of deze ronde geschikt is voor mensen met dementie. Het tweetal gaat het herfstachtige pad bewandelen, bezaaid met blaadjes.

Wat blijkt...

De stoepen zijn prima begaanbaar voor de rollator. De witte pijlen en cijfers konden ze niet allemaal terugvinden, want struiken heroveren hier en daar de stoep. Oversteken is ook lastig, aangezien zelfs de kleine dorpsstraten drukker zijn geworden, en de oversteek in de Gelderstraat was ronduit gevaarlijk. Tenslotte staat in de Papenstraat, net om het hoekje bij de Hema, een pijl verkeerd om gelegd. Conclusie: er is nog werk aan de winkel voor de Dementie Vriendelijke Gemeente Hilvarenbeek. In het nieuwe jaar gaat de werkgroep ermee aan de slag.

Samen zorgen

Na afloop van hun wandeltocht drinken de twee een kopje thee samen in het appartement van de bewoner. De deur staat open want de huishouddienst is er die middag aan het poetsen. Een grijs koppie kijkt om de hoek van de deur en vraagt: “Mag ik hier vanavond logeren, hebben jullie een bed voor mij?” Alle drie kijken wij op, waarop de dame van de huishouddienst rustig antwoordt: “Deze kamer en dit bed zijn al bezet, maar wij hebben wel een bed voor jou, hoor. Ik zal je het zo laten zien”. Mevrouw knikt en loopt weer weg. Dan draait ze zich om en zegt: “ik moet naar Hilvarenbeek, want daar woon ik”. Dan legt de dame van de huishouddienst haar dweilstok neer, pakt de zoekende mevrouw liefdevol bij haar schouders, en leidt haar naar het raam aan het einde van de gang. Ze wijst naar de toren van de Petruskerk, pontificaal zichtbaar vanuit dit raam en zegt: “Kijk, zie je daar de kerktoren, jij bent in Hilvarenbeek! Kom dan gaan wij samen een bed voor jou zoeken.” Mevrouw is zichtbaar gerustgesteld en steekt haar arm in bij de dame en gezellig samen keuvelend, lopen ze verder de gang in, op weg naar de eigen afdeling van de bewoonster.

Complimenten

Wanneer het lid van de werkgroep terugloopt naar de Vrijthof, is ze zo blij en dankbaar van binnen. Wat een staaltje liefde mocht ze zien. Ze kreeg positieve energie van haar wandel- en onderzoeksmaatje, maar ook van de dame van de schoonmaakdienst. Bij deze wil ze hen en de bewoners en verzorgenden van de Clossenborch complimenteren. Een mooi voorbeeld van een Dementie Vriendelijke Gemeen(te)schap!

Volg gratis de online training ‘goed omgaan met dementie’ op samendementievriendelijk.nl/trainingen en word ook dementievriendelijk.