Ga eens op zoek naar de vele verschillende planten die van nature voorkomen in onze gemeente. Je hoeft alleen maar te kijken in de bermen langs de wegen, in de bossen, aan de akkerranden en zelfs tussen de straat- en stoepstenen. Elke plant is interessant; onkruid is maar een verzonnen woord. Als jij je er een beetje in verdiept, dan gaan die Beekse planten nóg meer leven. Misschien dat planten in de winter niet bloeien, maar er zijn nog interessante zaken genoeg in de natuur om eens goed te bekijken.

door Kees van Kemenade

Aan de rand van de Kerkeindse Heide, vlakbij het Wilhelminakanaal is de schors van een eik helemaal bedekt met een korstmos in een grijsgroene kleur. Het geeft de boom een beetje een eng uiterlijk, alsof hij is aangetast, maar daar klopt niets van. Dit plantje heet de groene schotelkorst.

De groene schotelkorst is geen parasiet, want voor de voeding heeft hij alleen vocht en stof uit de lucht en zonlicht nodig. De boom dient slechts voor de steun, voedsel wordt er niet aan onttrokken. De naam is wel duidelijk, hij groeit als een soort korst over het bastweefsel heen. Soms neemt deze korstmos genoegen met stenen.

Zoals alle korstmossen is het een samenleven van twee organismen, een alg en een schimmel die allebei samen hun werk doen om het plantje te laten voortleven. Verspreiding geschiedt door sporen, verspreid door de wind. Van alle korstmossen is de groene schotelkorst het minst gevoelig voor luchtvervuiling.

Gewoonlijk is de aanwezigheid, of afwezigheid, van korstmossen een indicatie van de luchtkwaliteit. Maar hier is het omgekeerd. Onze auto’s stoten nauwelijks nog vieze walm uit, de maakfabrieken staan tegenwoordig vooral elders, dus is de lucht veel schoner. Dit ten nadele van de groene schotelkorst, die wel houdt van wat gewoonlijk voor als slecht geziene gassen in de atmosfeer wordt beschouwd. Hij komt nu dus veel minder voor dan enkele decennia geleden.