Ga eens op zoek naar de vele verschillende planten in onze gemeente, die er van nature voorkomen. Je hoeft alleen maar te kijken in de bermen langs de wegen, in de bossen, aan de akkerranden en zelfs tussen de straat- en stoepstenen. Elke plant is interessant; onkruid is maar een verzonnen woord. Als jij je er een beetje in verdiept, dan gaan die Beekse planten nóg meer leven. Ook in de wintertijd zijn er nog genoeg boeiende verschijnselen in de natuur.
door Kees van Kemenade
Als je door de natuur loopt en alle kleuren en structuren ziet, dan denk je wel eens: zo’n schoonheid kan een abstracte schilder nooit bereiken. Natuurlijk: de natuur is de leermeester van de kunst. Dat geldt ook voor de gele korstzwam op een eik in Annanina’s Rust.
De gele korstzwam is een leerachtige zwam, golvend van vorm en licht behaard. De zwammetjes liggen een beetje als dakpannen over elkaar heen. De kleuren variëren nogal, afhankelijk van jaargetijde, droogte of een natte periode. Meestal tref je ze aan zoals hier, van geelachtig tot lichtbruin met een klein wit randje.
Voor de eik is de aanwezigheid van de gele korstzwam niet zo plezierig, want ze tasten het hout aan en veroorzaken rot. Natuurlijk heeft een boom mogelijkheden om indringers af te weren, dus zal hij zich wel moeten verdedigen. Hij groeit overigens niet alleen op levend, maar ook op dood hout.
Deze soort korstzwam, want er zijn er vele, is heel algemeen in Nederland en je kunt hem ook het gehele jaar aantreffen. Dus niet alleen in de herfst, ook in de wintertijd. Zoek ze maar eens op een eik tijdens een verfrissende winterwandeling.