Broedermeesters

Het succes van de Stille Omgang vanuit Hilvarenbeek wordt voor een groot stuk bepaald door de broedermeesters. Zij zijn de helpende handen van het organiserende comité. Een broedermeester bezoekt de donateurs, bezorgt de nieuwsbrief, int de donatie van € 1 en nodigt uit om mee naar Amsterdam te gaan. Hij noteert de namen en neemt de betaling van € 12,50 per bedevaartganger in ontvangst.

De Beekse organisatie telt in januari nog maar 10 broedermeesters. Door overlijden verloor Hilvarenbeek en Omstreken de broedermeesters Henk Bazelmans en Toon van Doormaal. Op de bijeenkomst die onlangs plaatsvond werden zij herdacht met een gebed van Thomas van Aquino en een minuut stilte.

en derde broedermeester beëindigt zijn werkzaamheden omdat hij, zoals hij zelf zegt ‘versleten ‘is. Jan Lavrijsen, want daar hebben we het over, werd op 28 januari gehuldigd voor zijn jarenlange inzet. Hoe lang is jarenlang? Jan wist het niet precies meer, wel wie zijn voorgangers waren namelijk de heren Michelbrink en Ansems. Een oorkonde, een Amsterdamse noveenkaars en het traditionele krentenbrood gingen mee naar Hulsel. Het verrassende ‘lang zal hij leven’ begeleid door Jac Peeters echode nog een tijd na. Op zijn beurt sprak Jan Lavrijsen de wens uit dat vanuit Hilvarenbeek nog in lengte van jaren de bedevaart georganiseerd wordt.

Gezamenlijk vieren

Brabant telt nog 8 zustergezelschappen van de Stille Omgang. Niet allemaal slagen ze erin voldoende pelgrims te rekruteren om een bus te laten rijden. In Hilvarenbeek lukt dat nog wel, dankzij de broedermeesters. Tegelijkertijd speelt de wens van bisschop De Korte. Die houdt in dat alle pelgrims uit zijn bisdom vanuit Den Bosch vertrekken, in één kerk, op hetzelfde uur de eucharistie te vieren waarin hij voorgaat, de Omgang lopen en weer samen naar huis gaan. Hilvarenbeek en Omstreken besloot gehoor te geven aan het verlangen van mgr. De Korte. De consequenties: Hilvarenbeek en Omstreken kerkt in 2025 in de Nicolaasbasiliek, om 22.00 uur en begint halverwege het parkoers aan de stille tocht. Begin en eindpunt is dus niet langer het Begijnhof maar de Nicolaasbasiliek. Kortom, een breuk met het gekoesterde verleden

Consequenties voor Hilvarenbeek

De logistieke problemen die het gevolg zijn van de veranderde opzet, daar wordt op gestudeerd. Maar voorzitter Jos van Bussel - een rasoptimist, en specialist in het organiseren van bedevaarten - is ervan overtuigd dat het visioen van bisschop De Korte een doorslaand succes wordt. Daarover een volgende keer meer.

Overigens, in 2025 vindt de Stille Omgang plaats in het weekend van 15 op 16 maart.