Misschien liggen ze nog ergens op zolder te verstoffen, oude Hilverbodes. Misschien wel vanaf het prille begin in 1928. Het Regionaal Archief is bezig om alle jaargangen van de krant te digitaliseren en toegankelijk te maken, zodat iedereen een blik kan werpen in de geschiedenis van onze dorpen. Uitgeverij Em de Jong, de huidige eigenaar van de Hilverbode, ondersteunt deze onderneming van harte, omdat het duidelijk maakt hoe een belangrijke rol ons weekblad in het dorp altijd heeft gespeeld.

door Kees van Kemenade

Waarom het belangrijk is dat alle Hilverbodes gedigitaliseerd worden?

Dat vragen wij aan de hoofdredacteur van alle weekbladen die door uitgeverij Em de Jong uitgegeven, Christiaan Starink: “De kranten zijn altijd gedrukt op gewoon krantenpapier en dat heeft maar een beperkte levensduur. Zeker het papier uit de beginjaren. Voordat het uiteen valt, willen we alles gedigitaliseerd hebben, zodat alle generaties na ons kunnen blijven lezen wat er in staat.”

Is het wel belangwekkend om te lezen wat een halve eeuw of langer geleden werd gedrukt?

Advertenties van reeds lang verdwenen winkels bijvoorbeeld, of artikelen over gebeurtenissen die de mensen bezig hielden. “Natuurlijk is dat belangrijk. De voorbije eeuw is van groot belang geweest; al die razendsnelle ontwikkelingen. Om die te kunnen begrijpen, heb je als hulpmiddel de geschiedenis, van het land, maar ook hier van Hilvarenbeek en omliggende dorpen, nodig. Wat de mensen hier gelukkig maakte. Een concert op de Vrijthof bijvoorbeeld of een toneelvoorstelling. Lees de advertenties en je leest wat ze aten in de jaren twintig, maar ook een halve eeuw later in de jaren zeventig. Je ziet de opkomst van de radio en later de televisie aan die advertenties, De auto- en motorgarages die zich hier vestigden.

Het zou ontzettend jammer zijn als al die kennis van het dorp, samengepakt in alle jaargangen van de Hilverbode, zou verdwijnen. Maar dankzij de samenwerking van Uitgeverij Em de Jong en het Regionaal Archief kan straks terug kijken in het verleden, ook van de eigen familie.”

De Hilverbodes completeren

In 1923 Begon Jac Naaijkens met het uitgeven van Het kerkklokje van Hilvarenbeek. Vijf jaar later ging dat over in De Hilverbode. Dat is dus een eeuw dorpsverleden en daarmee een enorm project. De samenstellers streven naar volledigheid en daar zit een probleem. Men bezit dankzij de familie Naaijkens, die vele jaargangen bewaarde, al een flinke collectie, maar die is verre van volledig.

Daarom is er de oproep: hebt u nog oude Hilverbodes liggen, draag ze dan over aan het Regionaal Archief. U doet en bijzonder goed werk mee èn, als straks de digitalisering klaar is, dan kunt u ze allemaal weer lezen. Met al die vele andere kranten die dan online staan.

Contact opnemen

Bent u inderdaad in het bezit van een kleine of grote historische collectie Hilverbodes, neem dan contact op met Christiaan Starink (christiaan-starink@emdejong.nl) of met Kees van Kemenade (keesvankemenade@outlook.com) Zij zorgen dat de Hilverbodes op de juiste plek komen. Ze komen dan in een digitaal bestand van het Regionaal Archief, dat voor iedereen toegankelijk is. Ieder die dan een blik wil werpen in het verleden van onze dorpen kan daar dan mee aan de slag.