In de zes tot zeven uur die Karel Montée, van Groen Xtra een onderdeel van Diamant, buiten doorbrengt op zoek naar rondzwervend vuilnis legt hij een flinke afstand af, zo’n dertigduizend stappen. Allemaal om ervoor te zorgen dat onze gemeente er altijd netjes uitziet. En dat is nodig! Inderdaad, want er zijn nog altijd mensen die snoeppapiertjes, sigarettenverpakking, allerlei dozen en doosjes tot zelfs flessen en blikken achteloos weggooien. In de hoop dat iemand anders het wel op zal ruimen.

door Kees van Kemenade

“Of ik het leuk werk vind? Andermans vuilnis opruimen?” Karel schrikt niet van de vraag en wil hem met plezier beantwoorden. “Natuurlijk, ik ben graag buiten en bewegen is gezond voor jou. Ik zit niet zo ver meer van mijn pensioen, maar de conditie is daardoor uitstekend.“ Ondertussen vist hij een stuk plastic verpakkingsmateriaal uit de struiken van de Schutsboom en speurt hij of hij verderop nog meer verontreiniging waarneemt. “Je hebt ook veel contact met de mensen. Soms klagen ze tegen mij over wat anderen weggooien, maar ze vinden het toch allemaal fijn dat ik het opruim. Niemand houdt van troep voor zijn deur.” Hij is nu bezig in de wijk Doelakkers in Hilvarenbeek, een buurt die niet bekend staat om de wanorde. “Ja, maar ook daar ligt er afval. Maar inderdaad er zijn plekken waar het vaak de spuigaten uitloopt. Bij de supermarkten bijvoorbeeld; kassabonnen die men gewoon weggooit, terwijl de prullenbak een paar meter verderop staat. Of wikkels van ijs en snoep, het lijkt wel of het ze niet interesseert dat het er dan niet uitziet.”

Vieze zaken

Al speurend is hij inmiddels een bekende verschijning langs de straten en op de pleinen van alle dorpen in de gemeente. Morgen staat Baarschot weer op het programma. Terug naar het vuilnis. Het ingevoerde statiegeld op blikjes en plastic flesjes, heeft dat geholpen? “Niet echt! Het wordt nog steeds weggesmeten, de blikje eerst platgetrapt. Het statiegeld, dubbeltjes, dat negeren ze gewoonweg.” Misschien dat dat het statiegeld omhoog zou moeten? Of Karel een hekel heeft aan speciale soorten afval? “Ik vind vaak kapotte flessen en dat blijft gevaarlijk voor een snijwond die tot een infectie kan leiden. Of het vuurwerk na Nieuwjaar. Waarom maken ze na het knallen hun straat niet even schoon. Misschien niet ’s nachts, maar dan toch de volgende dag. Maar ook smerige zaken tref ik aan. Mondkapjes, nog steeds, valt nog wel mee, maar gebruikte voorbehoedsmiddelen, luiers met inhoud, maandverband,…. Je snapt niet dat men zoiets niet zelf opruimt.”

Het is natuurlijk een rare zaak dat een man als Karel Montée nodig is om onze dorpen een proper aanzicht te geven. Iedereen zelf zou de beschaving die ervoor nodig is moeten bezitten. Maar ondertussen is het maar mooi dat hij dit werk doet.