Iedereen weet het: er moeten veel meer jongeren instromen in technologische opleidingen, tenminste als wij de welvaart in ons land op peil willen houden. Er al vroeg mee beginnen om de jeugd er voor te interesseren, dat is de goede aanpak. In Biest-Houtakker, op De Vlinderakker, doen ze dat. We bezochten de klas van juffrouw Esther Huijben en spraken met de leerlingen van groep 8 die op 8 maart meedoen met de Lego League.
door Kees van Kemenade
We spreken met Fleur, Lot, Philippe en Siem, alle vier leerlingen van groep 8 en deelnemers aan regionale de wedstrijd van de Lego League. Met wat? “Wij hebben twee dingen bedacht, gebouwd, of gemaakt. Het eerste is een robot, die wij zelf gebouwd hebben. Die opdrachten moet uitvoeren op een groot speelveld, dat wij de mat noemen. De robot wordt door ons geprogrammeerd om zoveel mogelijk opdrachten uit te voeren. Iedere geslaagde opdracht levert punten op. Het tweede onderdeel, het Project, is een onderzoeksvraag: bedenk een originele oplossing om het afsterven van het koraal in de oceaan tegen te gaan. De verzuring van het zeewater moet tegen worden gegaan. Daar hebben wij lang over zitten brainstormen en wij hebben een robotvis bedacht, de Coral Fish. Hij zwemt onderwater en zet ondertussen CO2 om in zuurstof. Het ontwerp bestaat, net als een geprint 3D model en een tekening. De Coral Fish zou dus gebouwd kunnen worden.”
Of het leuk werken is aan deze opdrachten? De leerlingen zijn enthousiast. “Je leert er heel veel mee en door de wedstrijd is het ook spannend. Of we gaan winnen? Nou, er doen 42 scholen mee, dus de concurrentie is hevig. Maar wij hopen van wel.”
Innovatief denken
Juffrouw Esther Huijben is leerkracht van de gecombineerde groepen 6,7,8. Zij houdt toezicht op de werkzaamheden in het kader van de Lego League. “Wij zijn er heel bewust mee bezig, nu al vijftien jaar, omdat we op De Vlinderakker sterk geloven in de waarde ervan. In de eerste plaats is het groep-verbindend. Ieder kind heeft zijn of haar taak en toch werken ze samen. Ze leren creatief te denken en met originele oplossingen voor problemen te komen. En het leeraspect... ze steken heel wat op; kennis die hen later te pas gaat komen.”
Hoe wordt de winnende school uitgekozen? Leerlingen zijn natuurlijk overal met veel enthousiasme bezig? “De wedstrijd bestaat uit drie delen, waarbij punten kunnen worden verdiend. De opdrachten met de zelfgebouwde robot op de mat die voor alle scholen hetzelfde is. Dan is er de onderzoeksvraag, die ook voor alle scholen gelijk is: hoe kan technologie het leven op aarde verbeteren? Meer speciaal rond het koraal op de vervuilde oceaan. Tot slot zijn er de kernwaarden die worden aangereikt. Wij kozen voor de vaardigheden innovatie en plezier eraan beleven.”
Of ze gaan winnen? “Wij hebben al vaker hoog gescoord. Zouden we winnen, dan gaan we naar de landelijke finale en de winnaar daarvan naar de mondiale kampioenschappen, in de V.S., of mogelijk een ander land ergens op de wereld. Met heel de klas en dat zou mooi zijn. Maar we zijn al blij als we bij de eerste vijf eindigen.”