In de provincie Noord-Brabant zijn ca. 780 gepassioneerde vrijwilligers actief die zich inzetten voor het behoud van weidevogels in het agrarisch gebied door hun nesten op te sporen en te beschermen, zodat ze bij het bewerken van het land niet verloren gaan. Ongeveer de helft van deze vrijwilligers was woensdagavond 12 maart jl. aanwezig in de bomvolle Bois le Duc-zaal in het Provinciehuis, tijdens de ‘Jaaravond Weide- en Akkervogelbescherming 2025’. Deze avond wordt jaarlijks georganiseerd door Brabants Landschap in samenwerking met de Provincie. Naast het informatieve avondvullende programma, wordt ook elk jaar de door een commissie uitgeroepen 'Vrijwilliger van het Jaar' bekendgemaakt. Dit jaar viel de eer te beurt aan Peer Busink uit Biest-Houtakker die zichtbaar verrast het podium betrad en van de voorzitter van het Brabants Landschap, Guiljo van Nuland, de oorkonde met de motivering ontving.

Al sinds beginjaren '90 levert Peer een onmiskenbare bijdrage voor de bescherming van weidevogels en andere vogelsoorten in de regio, memoreerde de voorzitter. Peer constateerde in die tijd dat nesten van grutto's in agrarisch gebieden werden uitgemaaid en vond dat hier beschermingsmaatregelen voor geregeld moesten worden.

Maar dat kun je niet alleen. Hij organiseerde cursussen voor belangstellenden om meer bekendheid te geven aan weidevogelbescherming. Naar aanleiding hiervan is in 1998, mede door hem, Werkgroep Weidevogelbescherming Zuidoost-Brabant opgericht, die in het gebied tussen Middelbeers en Valkenswaard met ca. vijftig vrijwilligers de nesten van weidevogels tijdens de eifase beschermt. Deze werkgroep is - inmiddels met minder mensen door vergrijzing - nog steeds volop actief met het beschermen van met name kievitsnesten, want de grutto is inmiddels uit het agrarische gebied verdwenen.

Als commissielid 'Natuur en Milieu' heeft hij zitting gehad in de landinrichtingscommissie 'De Hilver' waar hij kon meedenken en adviseren over de inrichting van het circa 800 hectare grote natuurgebied tussen Diessen en Moergestel.

Na oplevering van dit gebied aan de drie terreinbeherende organisaties (tbo’s) in 2012, bleef hij in ‘De Hilver’ actief door o.a. broedvogelinventarisaties uit te voeren. Het gebied is te groot om dat in je eentje te doen en al snel heeft hij vogelwerkgroepen uit de regio gevraagd om hieraan mee te werken. Met een uniforme methode, ontwikkeld door SOVON, inventariseren ca 25 vogelaars jaarlijks het gebied ‘De Hilver’.

Nergens in Europa broeden zo veel grutto’s als in Nederland, dat was de reden om de grutto in 2015 uit te roepen tot de ‘Nationale Vogel’ van Nederland. Maar wat velen niet weten, is dat in de provincie Noord-Brabant de meeste grutto's in ‘De Hilver’ broeden. Helaas moet geconstateerd worden dat deze soort ook in ‘De Hilver’ ieder jaar moet inleveren.

Van de inventarisaties worden door Peer de resultaten en de bevindingen in een uitgebreid verslag vastgelegd. Uit de inventarisatieverslagen blijkt dat ook in dit natuurgebied met name de weidevogelsoorten zoals grutto, wulp en kievit het moeilijk hebben. De reproductie van weidevogeljongen blijft te laag.

Met de tbo’s worden jaarlijks de resultaten besproken en aanbevelingen gedaan om het biotoop van kwetsbare vogelsoorten te verbeteren en het beheer daarop aan te passen. Zijn advies aan de tbo’s is dan ook dat het beheer van hun gebieden niet gebakken moet zitten aan opgelegde regeltjes, maar het beheer zich moet richten aan de dynamiek van de natuur.

x

De inzet en volharding van Peer zijn niet alleen een voorbeeld voor anderen, maar ook van cruciaal belang voor het behoud van de natuur in een steeds intensiever gebruik van landbouwgrond.