Er is een groot tekort aan huizen in Nederland, zeker waar het gaat om betaalbare woningen. Als je jong bent en op jezelf wilt gaan wonen, dan heb je te kampen met een bijna ontoegankelijke woningmarkt. Dat legt een zware last op de jongere generatie. Er zijn meerder mogelijkheden om dit klemmende probleem aan te pakken, het splitsen van een woning is er een van. Wij spraken met wethouder Piet Machielsen, die er zeer positief tegenover staat, over de mogelijkheden in Hilvarenbeek om van een groot huis, meerdere kleine woningen te maken.

door Kees van Kemenade

“De mensen in onze gemeente wonen riant, met meer vierkante meters tot hun beschikking dan gebruikelijk in ons land. In Noord-Brabant is dat 128 m2 en hier in Hilvarenbeek 154 m2. Dat zijn grote oppervlakten, terwijl er toch zo’n enorm tekort is aan kleinere woningen. Daar is woningsplitsing voor bedoeld. In plaats van een grote woning, twee of zelfs meer kleinere woningen creëren.”

Piet Machielsen ziet woningsplitsing als de manier om ervoor te zorgen dat ook jonge mensen aan een betaalbare woning kunnen komen. Maar hij verliest daarbij de eigenaar van het huis niet uit het oog: “Er is eigenlijk een cultuurverandering nodig. Wij zijn gewend aan een zee van ruimte, maar het is ook heel plezierig wonen op een kleiner oppervlak. Vaak is het veel gezelliger, en je hebt het besef dat je de doorstroming op de woningmarkt bevordert. Daarbij komen ook nog andere voordelen, zoals minder kosten voor onderhoud en energieverbruik. Je pand krijgt een hogere waarde, omdat het nu uit twee woningen bestaat. Financieel heb je er een groot voordeel aan, want je kunt een deel verhuren, of als je wilt ook verkopen.”

Wel wat eisen

De gemeente is al een poosje bezig met dit project met wervende spreuken als “Een huis voor jou en een huis voor mij” en boekt al enig succes. Daar is wethouder Machielsen blij mee: “Wij hebben al zo’n veertig verzoeken om nadere inlichtingen gehad. Er worden namelijk wel wat eisen gesteld aan de splitsing. De nieuwe woning mag maximaal 80 m2 groot zijn en moet een eigen ingang hebben. De prijs mag niet boven de € 260.000 uitkomen en de bewoner moet over een eigen toiletruimte, keuken en badkamer beschikken. Er zijn ook nog wat administratieve zaken, maar mensen die woningsplitsing overwegen kunnen rekenen op de volledige steun van de gemeente. Wij streven naar een toename van kleinere wooneenheden en dat is in ons aller belang, zeker voor de starters.”

Meer weten?

Wie nadere informatie wil over woningsplitsing kan dat vinden op www.hilvarenbeek.nl. Via de site kun je ook in contact treden met medewerkers van de gemeente die je verder kunnen helpen.