In café Ome Toon is op 25 februari een inwonersbijeenkomst gehouden. Zo’n 70 inwoners waren hierbij aanwezig. Allen gekomen om meer te horen over de plannen van de werkgroep Duurzaam Biest. Maar ook om eens te horen wat dat voor de inwoner van Biest-Houtakker betekent, wat zij er mee kunnen en wat ze kunnen bijdragen.
Om hierover helderheid te verschaffen presenteerde Jasper Zandvliet, de voorzitter van de werkgroep, een aantal sheets, waarin hij vertelde welke weg de werkgroep de afgelopen twee jaar heeft afgelegd.
De werkgroep heeft zich als doel gesteld om Biest-Houtakker in 2030 energieneutraal te maken. Daar zouden dan alle inwoners van moeten mee profiteren. Iedereen kan ook mee nadenken en meedoen om de doelen in 2030 te behalen. Daarvoor moeten de Biestenaren energie gaan besparen en meer duurzaam gaan verwarmen, energie opwekken en opslaan.
Een flinke ambitie heeft de werkgroep zich gesteld. Daar zijn ze wel van overtuigd. Daarom willen ze nu gaan professionaliseren en is een stichting opgericht: Stichting Duurzaam Biest.
Meedenken en meedoen
Vanuit de gemeente ontvangt de Stichting Duurzaam Biest financiële middelen om de ambities allemaal te laten lukken. Er is een procesbegeleider aangesteld en de hulp van de inwoners is nodig. Daarom zijn de inwoners uitgenodigd om mee te denken en mee te doen.
Er zijn drie werkvelden om in te stappen. Na een korte koffiepauze gingen de aanwezigen hiermee al aan de slag.
1. Communicatie en Participatie
Hoe ga je mensen informeren, enthousiast maken om mee te doen? Belangrijk is dan dat je aansluit bij wat mensen kunnen en willen doen.
Sturen we als Stichting een nieuwsbrief, of gaan we juist naar de mensen toe om het persoonlijk te maken?
Allerlei mogelijkheden kwamen op tafel. Bijvoorbeeld wanneer je wilt gaan isoleren: Verzamel dan wie dat allemaal nog meer wil in jouw buurt. Dan kun je gezamenlijk inkopen.
Men was erg enthousiast en bracht elkaar op goede en werkbare ideeën.
2. Techniek en Business case
Hier stond een hele grote groep enthousiaste deelnemers in een kring om aan elkaar te vertellen wat hen vooral aansprak en welke kennis men had om te delen. Prachtig om te zien hoeveel verschillende specialismen bijeen waren. Er ontstond al gauw discussie over wel of geen waterstof, energie opslaan in een batterij, en kan waterstof door de gasleidingen, die er al liggen.
Duidelijk werd wel, dat ontdekt moet worden: “Wat past waar het beste?”
Een goed uitgangspunt om met elkaar over te bomen en tot oplossingen te komen.
3. Organisatie en financiering
Hier kwamen weer heel andere onderwerpen aan de orde.
Het ging over de investeringen, die sommige bedrijven in Biest-Houtakker hebben gedaan in zonnepanelen. Zijn die allemaal nodig voor hun eigen bedrijf of hebben ze overcapaciteit? En kunnen zij daarmee iets betekenen voor inwoners, die geen of veel moeilijker energie kunnen besparen?
Een andere vraag, die aan de orde kwam: Wat is het je waard om geld in een pot te stoppen om mee te financieren?
Hiervoor zou een enquête kunnen worden uitgezet, was het voorstel in de groep.
Ook een goede optie om inwoners enthousiast te maken voor de uitdagingen, die er liggen.
En natuurlijk de vraag in de groep om zich aan te melden om ook na vanavond mee verder te denken over dit onderwerp, maar ook de andere onderwerpen.
Mensen warm maken
Duidelijk was in ieder geval dat het de werkgroep gelukt is om mensen warm te maken voor hun plannen. Het moet ertoe gaan leiden dat aan het eind van 2025 een uitvoeringsplan klaar ligt om verder mee aan de slag te gaan.
De werkgroep kan terugkijken op een zeer geslaagde avond met een zaal vol enthousiaste, betrokken en bevlogen mensen, waarvan er zeker ook een aantal zich heeft aangemeld mee verder te denken over deze ambitieuze uitdaging.
In september zal er opnieuw een bijeenkomst worden gehouden om de inwoners weer bij te praten.