Dinsdag 8 april, aanvang 19.30 uur, vindt in CC Jan van Besouw in Goirle een open discussie- en informatieavond plaats over digitale misleiding, voor iedereen die geïnteresseerd is in dit onderwerp.

Digitale criminaliteit

Hoewel er (nog) geen tanks door onze straten rijden, horen we dagelijks dat we in oorlog zijn. Maar dan wel in een cyberoorlog. De vijand rijdt niet in een tank door onze straten, maar legt onze computersystemen stil, waardoor het openbare leven wordt ontwricht. Daarnaast proberen oplichters valse e-mails te sturen, stelen ze identiteitsgegevens of verspreiden ze schadelijke virussen die computerbestanden kunnen vernietigen. Vooral ouderen zijn hierbij een gewild doelwit. Maar niet alleen zij. Veel van deze cyberaanvallen kunnen we als gewone burgers niet voorkomen, maar we kunnen wel leren om veelvoorkomende vormen van online fraude te herkennen.

Dion Ooijen, digitaal wijkagent in het district Hart van Brabant, zal tijdens de bijeenkomst vertellen over deze gedigitaliseerde criminaliteit. Hij weet uit ervaring welke methoden cybercriminelen gebruiken om ons leven te verstoren.

Jongeren en socials

“Jong geleerd is oud gedaan”, luidt een gezegde. Jongeren groeien op met ‘de socials’. Ze zitten op TikTok, appen en chatten. "Onze dochter zit de hele dag op 'dat ding' en we weten absoluut niet wat ze allemaal doet", verzucht menig ouder. Er wordt daarom gepleit voor een verbod op digitale middelen voor jongeren. Voorstanders stellen dat kinderen minder afgeleid zouden worden, meer met elkaar zouden praten, er minder ongewenst gefilmd zou worden en cyberpesten zou afnemen. Tegenstanders wijzen op het feit dat onderwijs zonder digitale middelen niet meer mogelijk is. Bovendien zouden kinderen dan niet leren omgaan met de kansen en bedreigingen van sociale media.

Vorig jaar was er in Nederland een uitgebreide politieke discussie over het al dan niet toestaan van mobieltjes in de klas. De (voorlopige) conclusie was dat op middelbare en basisscholen mobiele telefoons in de klas niet meer zijn toegestaan, evenals tablets en smartwatches, tenzij ze echt nodig zijn voor de les of als leerlingen om medische redenen bereikbaar moeten zijn.

Discussie noodzakelijk

Voor veel ouders is het moeilijk om de discussie aan te gaan met hun kinderen over deze zaken. Toch is die discussie noodzakelijk. Hoe voer je die gesprekken, zodat niet alleen de nadelen, maar vooral ook de voordelen van de digitale wereld aan bod komen?

Karin Blokland, Nationaal Mediacoach, geeft de aanwezigen praktische tips zodat de positieve effecten van digitaal mediagebruik behouden blijven en de mogelijke risico's kunnen worden voorkomen.

Aanmelden wordt op prijs gesteld en kan per e-mail: pjmw.vermeulen@gmail.com