Ga eens op zoek naar de vele verschillende planten in onze gemeente die er van nature voorkomen. Je hoeft alleen maar te kijken in de bermen langs de wegen, in de bossen, aan de akkerranden en zelfs tussen de straat- en stoepstenen. Elke plant is interessant; onkruid is maar een verzonnen woord. Als jij je er een beetje in verdiept, dan gaan die Beekse planten nóg meer leven. Zeker nu de voorjaarsbloemen overal laten zien dat de winter nu echt voorbij is.
door Kees van Kemenade
In een weilandje aan de Hakvoortseweg, onderdeel van het natuurgebied De Gooren, bloeit een polletje met gele bloemen, kleine narcissen. Zou ik hier nou echt de wilde narcis zien groeien? Hij komt voor in Midden-Brabant, maar is heel zeldzaam. De bloemen, die een beetje op een trompet lijken, zijn erg klein. Dat duidt op een wilde variant. Maar het kan natuurlijk ook een verwilderde, gecultiveerde, soort zijn. Alleen een echte kenner zou uitsluitsel kunnen geven.
De wilde narcis is een bolgewas, de bladeren en de bloeistengels groeien uit een ondergrondse bol. Die is wel erg giftig! De mooie bloemen, altijd een beetje geknikt, zijn heel belangrijk voor vroege nectar etende insecten. De kleur maakt het makkelijk voor hen om de bloemen te vinden.
Nou vind ik het altijd mooi als er een verhaal achter een plant schuilt. In dit geval de treurige geschiedenis van de mooie jongeman Narcissus en de nimf Echo, die hopeloos verliefd op hem was geworden. Hij wees haar af en zij kwijnde weg, totdat haar stem alleen nog overbleef. Een stem die alleen kan nazeggen. Narcissus werd door de goden gestraft met een vorm van waanzin: hij werd verliefd op zijn eigen aangezicht. Ook hij kwijnde weg, omdat zulke liefde niet beantwoord kan worden, totdat er slechts een, wel mooie, bloem overbleef, de narcis. De beroemde psychiater Freud bedacht voor zulke mensen met een overdreven eigenliefde de naam narcist. Omdat het zo’n mooi verhaal is, hebben veel schilders het als onderwerp genomen. Bekijk het schilderij van Waterhouse maar eens.