Ook dit jaar doen de Hilvarenbeekse musea mee aan de landelijke Museumweek, met een heleboel leuke activiteiten.

De Museumweek 2025 is dit jaar van 30 maart t/m 5 april. De Beekse musea waarvoor dit praktisch mogelijk is, doen daar aan mee.

Boerderijmuseum Grutje

Is volop bezig met de wederopbouw ná de brand van alweer een paar jaar geleden. Hopelijk kunnen ze volgend jaar weer meedoen.

Andreas Schotel Museum

Het Andreas Schotel Museum vindt u in dorpscafé Schuttershof in Esbeek. Het museum stelt zich ten doel het werk van beeldend kunstenaar Andreas Schotel voor de toekomst te bewaren én voor een breed publiek toegankelijk te maken.

Andreas Schotel was een veelzijdig kunstenaar; hij maakte etsen, tekeningen en aquarellen. Hij is afkomstig uit Rotterdam, waar hij in 1896 werd geboren. Tijdens zijn militaire dienst leerde hij onze provincie kennen. In 1924 betrok hij samen met zijn gezin een soort zomerhuisje in de Oranjebond, waar hij jaarlijks terug zou komen.

Wandelroutes

Het museum heeft een tweetal wandelroutes van 3 en 10 km uitgezet langs sculpturen en schildersezels met etsafdrukken, die een levendig beeld geven van het werk van Andreas Schotel. Veel mensen uit Esbeek, maar ook van daarbuiten volgen deze wandelroutes en krijgen zo een prima indruk van hoe Schotel werkte en hoe hij zich liet inspireren door de omgeving en door de dingen, die daarin gebeurden. Veel taferelen zijn nog prima herkenbaar. De wandelroutes zijn verkrijgbaar bij Schuttershof.

Museum

Het museum zelf is zeer de moeite waard en juist tijdens een museumweek een uitstekende gelegenheid om kennis te maken met Schotels artistieke prestaties. Het Andreas Schotel Museum nodigt u zeer uit: u zult er zeker geen spijt van hebben!

Beekse Toren

Torenmuseum

Tijdens de museumdag van 30 maart kan het museum in de toren van de St. Petruskerk de hele middag gratis worden bezocht. Men vindt hier een permanente tentoonstelling over de rijke geschiedenis Hilvarenbeek, opgebouwd rondom de belangrijke erfgoedcollectie van Heemkundige Kring Ioannes Goropius Becanus. Het accent van de expositie ligt op de 15e en 16e eeuw, maar ook de prehistorie en meer recente geschiedenis (bijv. de Tweede Wereldoorlog) krijgen aandacht.

Het torenmuseum bevindt zich op de eerste ’zolder’ van de toren en is bereikbaar via het torenportaal (entree kerk).

De Museumweek markeert ook de start van het Torenseizoen 2025. Tijdens de wintermaanden kon de toren alleen op afspraak worden bezichtigd, maar vanaf maart zijn er weer vaste openingstijden.

Kijk voor meer informatie op beeksetoren.nl/openingstijden.

Torenbeklimming

Alleen voor een verdere beklimming van de toren vragen ze een kleine vergoeding. Een beklimming geeft toegang tot in totaal 6 ’zolders’. Bekijk, behalve het Torenmuseum, ook de zolder met een aantal oude uurwerken; de klokkenzolder met zijn eeuwenoude luidklokken en daarboven het carillon. Geniet daarna van het schitterende uitzicht vanaf de uitkijkzolder.

Bierbrouwerij De Roos

Bierbrouwerij De Roos is al meer dan 25 jaar een vertrouwd beeld in ons dorp, maar wist u dat zij de enige dorpsbrouwerij in Nederland is waar het gebouw en de inventaris volstrekt authentiek is? Sinds de sluiting in 1933 is alles wat er toen was, bewaard gebleven; waar nodig is dat gerestaureerd.

Historisch museum

In het museum van De Roos kunt u beleven hoe in de 19e en begin 20e eeuw bier werd gebrouwen, maar ook wat zo’n brouwerij en de brouwers betekenden voor de dorpsgemeenschap.

De Roos brouwt nu weer zelf bier - geïnspireerd op de traditionele processen. Op veel plaatsen is dat nu ook te koop en te drinken.

Proeflokaal

De Roos is niet alleen een belangwekkend historisch museum; het proeflokaal is een heel plezierige gelegenheid om kennis te maken met Roos-bieren. Natuurlijk is er ook wijn en fris!

Heel veel mensen uit Hilvarenbeek en van daarbuiten hebben De Roos al bezocht, maar zeker nog niet iedereen. De museumweek is daarvoor een prima gelegenheid; zeker nu tijdens die week de museumjaarkaart niet persoonsgebonden is: hij mag worden uitgeleend.

Museum de Dorpsdokter

Met de Museumweek komt het seizoen voor De Dorpsdokter vol op stoom. Naast de gewone opstelling hebben de conservatoren, Hans Schoenmaker en Jan van Eijck, een tijdelijke zomerexpositie samengesteld. Een deel van de voorwerpen voor deze tentoonstelling is geleend van het Stedelijk Museum Breda. Een ander deel van de voorwerpen komt uit eigen depot. Met de zomerexpositie vertellen ze het verhaal over de genezende kracht die vroeger werd toegeschreven aan heiligen en ex voto’s. Van heiligen werd verwacht dat ze (na een vroom gebed) de mensen konden helpen bij alle mogelijke kwalen, van aambeien tot kiespijn. Alleen al om de mensen te beschermen tegen de gevreesde pest bestonden tientallen heiligen. Ex voto’s zijn een soort amuletten, die gelovigen offerden nadat een gebed voor de genezing van een familielid was verhoord. De mooiste ex voto’s zijn gemaakt van zilver, arme mensen lieten doorgaans een ex voto van was maken.

Voor de zomerexpositie heeft Museum de Dorpsdokter een video gemaakt waarin de bezoeker kennismaakt met een hele rij genezing schenkende heiligen.

In de Museumweek krijgen bezoekers 50% korting op de toegangsprijs. Tijdens de Museumweek controleren ze niet of de getoonde Museumkaart eigendom is van de bezoeker.

Kruidentuin De Doornhof

De Doornhof biedt een mooie collectie geneeskrachtige planten, alsmede een verzameling oude erfplanten, keukenkruiden, verf- en bijenplanten.

Het verband met het nabij gelegen museum de Dorpsdokter is duidelijk: de dorpsdokter van vroeger gebruikte volop kruiden als medicijn. Ook werden in het verleden en ook nu nog kruiden gebruikt bij het bierbrouwen. Zo werden kruiden als gagel, koriander en rozemarijn aan het brouwsel toegevoegd.

De lente is pas begonnen en dat kun je ook zien in De Doornhof: de kruiden beginnen volop te ontluiken. Alle reden om eens een kijkje te nemen in deze kruidentuin met zijn traditioneel geometrisch patroon zoals men dat in vroegere tijden bij klooster- en kasteeltuinen aanlegde.

Je kunt wel zeggen: de tuin is een bijzondere museumsoort. De tuin is gratis te bezoeken.

Molen De Doornboom

Molen De Doornboom aan de Doelenstraat - op het terrein bij De Dorpsdokter en De Doornhof - draait letterlijk en figuurlijk alleen op zaterdag, maar zaterdag 5 april valt wél in het museumweekend. Geniet van het draaien van de wieken, snuif de sfeer op in de molen, waar u ook op de molen gemalen meel kunt kopen. Alle reden dus voor een bezoek!