Herkennen doen we de Aziatische Hoornaar aan de zes poten: deze zijn zwart met gele uiteinden.
door Ton Smolders
Aziatische hoornaar op lokpot
Invloed op de biodiversiteit
De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) vormt een serieuze bedreiging voor de biodiversiteit in Nederland. Dit roofinsect jaagt vooral op bestuivers zoals honingbijen, wilde bijen en hommels, maar ook op vlinders, libellen, motten, wespen, vliegen en kevers. Een volgroeide kolonie kan bestaan uit 6.000 tot 13.000 individuen, waarvan ongeveer 1.000 tot 2.000 werksters actief jagen die ieder dagelijks 25 tot 50 insecten kunnen vangen. Door hun agressieve jachtgedrag neemt de populatie van insecten sterk af, wat een negatieve impact heeft op de bestuiving van planten en gewassen. Dit kan op termijn leiden tot een zeer ernstige verstoringen in ecosystemen en voedselketens.
Impact op de honingbij
De Aziatische hoornaar jaagt actief op terugkerende bijen bij de ingang van bijenkasten, wat leidt tot een sterke afname van honingbijenpopulaties en al problemen veroorzaakt bij het inzetten van bijen bij het bestuiven van gewassen. Echter ook wilde bestuivers zoals hommels en solitaire bijen worden zwaar getroffen. Daarnaast verdringt de Aziatische hoornaar inheemse soorten zoals de Europese hoornaar (Vespa crabro).
Maatregelen nemen
In het voorjaar kun je maatregelen nemen om de Aziatische hoornaar te beheersen.
- Vroegtijdige opsporing en vangen van koninginnen die in maart-mei actief worden, is cruciaal om de oprichting van nieuwe nesten te voorkomen.
- Monitoring en lokvallen kunnen helpen om nesten vroegtijdig op te sporen en daarmee de hoornaar-populatie te beperken, voordat ze zich verder uitbreiden.
- Melding van nesten aan lokale autoriteiten of gespecialiseerde bestrijdingsdiensten om ze veilig te verwijderen. www.waarneming.nl
- Bewustwording en samenwerking tussen imkers, natuurorganisaties en overheden om de impact van de Aziatische hoornaar te beperken, door zo vroeg mogelijk traceren, melden en bestrijden.
PAS OP! De Aziatische hoornaar begint laag aan de grond, en is zeer agressief als je in de buurt van het nest komt (2-3m). Let daarom op, zeker als je de haag gaat knippen. Ze beginnen ook heel vaak het opstarten van hun nesten in vogelhuisjes, afdaken, tuinhuisjes, etc. Heb je ze gesignaleerd, maak er een foto van en meldt het: www.waarneming.nl
Belang voor imkers
Voor imkers vormt de Aziatische hoornaar een directe bedreiging voor hun bijenkolonies. De hoornaars vallen bijen massaal aan, wat leidt tot verzwakte of zelfs volledig vernietigde bijenvolken.
Dit heeft niet alleen gevolgen voor de honingproductie, maar ook voor de bestuiving van gewassen en wilde planten. Imkers spelen een belangrijke rol in het signaleren van nesten en het implementeren van preventieve maatregelen.
Invasieve soort
De Aziatische hoornaar is een invasieve soort die de totale biodiversiteit met daarbij onze bijenpopulaties, in Nederland ernstig bedreigt. Door tijdig ingrijpen in het voorjaar kunnen de negatieve gevolgen worden beperkt. De berichten die we vanuit Belgiƫ krijgen zijn verre van gunstig.
We hebben in 2024, in Brabant 770 nesten getraceerd en volgens de ervaringen van onze zuiderburen kunnen we dit aantal met factor 4 tot 6 vermenigvuldigen. Dat zijn dan alleen al minimaal 3000 Aziatische Hoornaar nesten in Noord Brabant alleen.
Hulp gevraagd!
Voor het vangen/observeren van de Aziatische Hoornaar zijn selectieve vallen beschikbaar die vanaf eind maart ingezet gaan worden. Wie een selectieve val in zijn omgeving wil plaatsen en wil helpen de Aziatische Hoornaar te bestrijden kan contact opnemen via agjsmol@outlook.com
Wij zijn ook op zoek naar vrijwilligers, die willen meehelpen aan het opsporen van deze agressieve exoot, de Aziatische Hoornaar.
Meld je voor meer info op agjsmol@outlook.com